'Waar laat ik zo'n sloot met vocht?'

Weblog van Linda over leven met een donornier 

In tegenstelling tot de vreugde dat ik nauwelijks nog een dieet had na m'n transplantatie, kreeg ik wel het advies 3 liter te drinken per dag, waar ik in eerste instantie niet blij mee was. Maar ja, de uitslagen wezen uit dat dit wel nodig was. Ik had alleen het idee: 'waar laat ik zo'n sloot met vocht?'

Aanvankelijk bleek het ook heel veel te zijn. Maar ja, de nier moest 'verwend worden' en het was voor het goede doel. En ook hier heb ik een goede 'weg' en balans in gevonden. Je moet alleen soms het geduld en de tijd kunnen opbrengen om hier een manier in te vinden. Trouwens een hele administratie als je net bent geopereerd en een vochtlijst bij moet houden als je advies is 3 liter te drinken.

De manier is heel simpel: 's ochtends een liter, 's middags een liter en 's avonds een liter. En in dit geval is de medicatie dan toch een goed hulpmiddel, want alleen door middel van het innemen van mijn medicijnen zit ik al aan een liter vocht per dag.
Natuurlijk kun je dit indelen als je zelf wilt, maar als je aan het begin van de dag weinig drinkt, moet je dit in de loop van de dag inhalen en ben je aan het eind van de dag tegen 'heug en meug' aan het drinken met ook nog eens als vervelende bijkomstigheid, dat je er 's nachts herhaaldelijk uit moet om naar het toilet te gaan.

Ik heb me ook aangeleerd om standaard drinken in m'n tas te hebben, ten eerste voor de inname van mijn medicijnen en ten tweede om aan mijn vochtpeil te komen. Nu ik er eenmaal aan gewend ben, valt de hoeveelheid ook mee, ik kom dan ook tegenwoordig regelmatig boven de 3 liter. Als je mij dus waar dan ook tegenkomt, kom je mij tegen vergezeld van een flesje drinken. Aan de hand daarvan liep ik dan ook tegen het volgende aan.

Ik zou een popfestival bezoeken, maar had er natuurlijk nooit aan gedacht, dat daar geen flesjes mee naar binnen mochten. Dus je raadt het al, bij de ingang aangekomen, werd ik er natuurlijk uitgehaald om m'n tas te openen en wat kwam men tegen...: het flesje water. Na een hoop discussie en uitleg mocht ik het uiteindelijk toch meenemen. En ja, ook in dit soort gevallen, ben je dan toch weer een uitzondering op de regel, of je dit nu wilt of niet.

Gepubliceerd: zondag 16-01-2011 | Reacties (3)

Reageer op dit artikel

 • jolanda, hoogezand
  24-01-2011 09:24

  Hallo Linda,

  Ook ik herken dit heel erg goed mijn zoon van 10 is ook nierpatiŽnt en moet ook 3 liter drinken wat een drama was dat in het begin.
  Vooral op school en we zijn in november met hem naar een voetbal wedstrijd geweest daar hadden we ook zo'n discussie om een flesje water het was voor ons de eerste keer naar een wedstrijd dus wisten van niets ik het ziekenhuis papieren erbij gepakt en ja hoor toen mocht hij het toch meenemen.

  Succes en sterkte met alles.

 • A van Til , Noord-scharwoude
  22-01-2011 18:44

  Volgende keer een reserve dop meenemen.

 • susanne, S-HERTOGENBOSCH
  16-01-2011 12:31

  Hoi Linda,

  Zo herkenbaar dat drinken!! en ook ik loop regelmatig met een flesje drinken rond,zeker in de zomer. en op festivals wordt je dan heel vreemd aangekeken en helaas hebben ze niet allemaal begrip ervoor en wordt toch je dopje in beslag genomen, dan maar een halve liter water in 1 keer achterover is bij mij meestal de reactie.
  Groetjes,
  Susanne

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier