Qatar start met donatiewetgeving

Door Merel Dercksen 

De Golfstaat Qatar heeft besloten een eigen transplantatiesysteem op te zetten. De overheid hoopt hiermee het zeer lage aantal beschikbare organen te vergroten.

Tijdens World Kidney Week was dr. Francis Delmonico, chirurg in het Massachusetts General Hospital in Boston, uitgenodigd om een lezing te houden. Hierin prees hij de plannen van de overheid van Qatar om donatie beter te reguleren.

Het land werkt aan een document met de titel 'Het Doha donatieakkoord', genoemd naar de hoofdstad Doha. Dit moet ervoor zorgen dat alle inwoners, ook als zij van buitenlandse komaf zijn, gelijke rechten en kansen hebben als het gaat om het ontvangen van een orgaan. Ook wordt de zorg voor en de veiligheid van levende donoren erin gegarandeerd, waaronder regelmatige medische controles na de donatie.

Donatie na overlijden is in veel Arabische landen nog zeldzaam, maar wordt steeds breder geaccepteerd als oplossing voor het orgaantekort.

In Qatar staan op dit moment ongeveer 200 mensen op de wachtlijst voor een nier, op een bevolking van een kleine 850 duizend mensen. Het land kent een van de laagste percentages donoren ter wereld.

Gepubliceerd: zaterdag 20-03-2010
Bron: Zawya | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier