Het MRSA-protocol bijgesteld?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

Met vreugde dacht ik kennis te nemen van de publicatie in het januarinummer van het tijdschrift 'Nurse': 'gebaseerd op voortschrijdend inzicht, zijn de strenge maatregelen bij een verdenking op een MRSA-besmetting verlicht'. Er bestaan namelijk sneltesten. Maar mij resten toch nog vragen die voorlopig de vreugde temperen..

Wat genoemd inzicht omvat maakte dŪt verhaal niet duidelijk. Naar ik hoop overlapt het het Franse inzicht dat strikte hygiŽne hťt antwoord is op de vrees voor (kruis)besmetting: het opzadelen van de ene patiŽnt met de 'gasten' van de andere. In SERENA geldt tussen de verschillende patiŽnten een streng 'geregelde' desinfectie van de handen, tijdig wisselen van steriele handschoenen, steriele wegwerp-schorten, mondkapjes en minimaal dagelijks schone (wegwerp)-werkkleding.

Verder worden na iedere dialyse-seance de kussenslopen en matrasovertrekken weggegooid en de machines, matrassen en kussens chemisch of met stoom gedesinfecteerd: een knappe staphylococ die daar nog langsheen komt.

En zo blijkt er dus ontzŤŤŤttend weinig kans op die gevreesde kruisbesmetting. SERENA is inmiddels bijna achttien jaar in bedrijf en in al die tijd heeft er nog nooit zo'n 'cadeau-infectie' plaatsgevonden, terwijl alle patiŽnten gewoon 'op zaal' worden behandeld.

Maar intussen knaagt bij mij nog een zinsnede: 'Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen kunnen geen sneltesten op MRSA worden uitgevoerd. Zolang de uitslag van deze testen niet bekend is dienen de basis hygiŽnevoorschriften door het personeel te worden gehandhaafd. Zijn die strenger of 'losser' dan gebruikelijk?

Ik betrek dit alles opeens op mijzelf, want volgend jaar (u las dat al via Nanny) hopen wij te genieten van een achttiental dialyses in Amersfoort.


Ik ben behoorlijk blij met MEANDER, waar wij inmiddels goede contacten mee hebben.
Men accepteert daar onder andere een (verse) Franse verklaring dat ik MRSA-vrij ben; hetgeen tot op heden klopt.

Deze toezegging doet mij daarom danig deugd omdat, ook tijdelijk, dialyseren in een quarantaine-hok - waar alle besmettingen bijeen worden gejaagd - mŪj enorme schrik aanjaagt: Ga ik er 'schoon' in en kom ik er besmet weer uit?

Over enige maanden zal nader onderzoek mijn 'MRSA-vrij status' moeten bevestigen: 'resultaten van dit moment geven namelijk geen garantie voor de toekomst'.
Wij mensen komen, waar ook ter wereld, regelmatig in contact met soms ogenschijnlijk 'schone' medemensen.

Insiders weten goed dat ook Nederlanders vol kunnen zitten met deze 'ziekenhuis-bacterie', zelfs als ze nooit de grens zijn over geweest, laat staan dat ze in den vreemde in een hospitaal zijn verzeild geraakt. Moet dus iedereen worden getest?

Als je ze in een ziekenhuis - waar toch hygiŽnisch wordt gewerkt nietwaar - van elkaar kunt oplopen, dan kan zulks zeker 'in het wild'. Een hand van je buurman of geliefde bijvoorbeeld, volstaat soms al. Want om zulk 'jattenwerk' gaat het juist. ZiekenhuisbacteriŽn hebben geen vleugeltjes, ze kiezen hooguit het luchtruim als ze eventueel worden rond gehoest, of dwarrelen rond via een ventilatiesysteem. Dus hand voor je mond en daarna eerst handen reinigen!

Natuurlijk is een infectie met deze Methycilline-Resistente-Staphylococcus-Aureus een ramp, omdat daar automatisch weinig kruid tegen is gewassen, maar duchtige desinfectie en hygiŽne maakt ze kansloos. Dus!

Veel hygiŽne en gezondheid gewenst in het nieuwe jaar,

ŗ la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 01-01-2011 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier