Water op de dialyse

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar ook zusters worden ziek, alhoewel, ik dacht dat ik resistent was tegen de meeste beestjes. De afgelopen jaren heb ik al een heel leger aan antistofjes opgebouwd en daar hoorde dit beestje nog niet bij. Welcome to the club.

Tijdens mijn rondleiding op de afdeling in de eerste week liet mijn begeleider mij de ruimte met de waterbehandeling zien, dat ging zo 'nou dit is de waterbehandeling' - deur open - deur dicht - en we liepen verder. Maar ik ben toch wel nieuwsgierig naar die kamer met allerlei apparatuur. Ik besluit zelf op ontdekking te gaan en ga de ruimte binnen. Wat een installatie! Ik zie kranen, buizen, vaten, filters enz. Deze ruimte zou niet misstaan in een sciencefiction film vind ik. Water heeft een lange weg af te leggen voordat het bij een dialysemachine is. Ik ga op ontdekking, ik heb een schematische voorstelling op internet gevonden en kijk of ik de onderdelen kan identificeren. Het water komt als gewoon leidingwater binnen, okee dat zie ik, dan gaat het door een koolfilterÖuhhÖdat zal dit wel zijn. Daarna komen er een ontharder en een reversed osmose apparaat enz enz, wat ingewikkeld allemaal! En daar achter gaat een buis door de muur, die gaat waarschijnlijk naar de ringleiding die weer naar de machines gaat. Ik zie een map liggen met - wat te doen bij alarmen - jeetje, dat zijn er veel, snel wegleggen en weg wezenÖvoordat er een alarm af gaat!

Terug op de zaal roept mijn begeleider mij, er moet een machine verwisseld worden, leuk leermoment voor jou. Eťn van de machines geeft een foutcode aan en moet dus naar de technicus. Samen duiken we achter de machine, ik zal hem ontkoppelen en dan koppel jij de nieuwe weer aan, geeft mijn begeleider aan. Lijkt mij een goed idee, eerst maar eens kijken hoe het gaat. Met vier koppelingen zit de machine aan de muur, stroom en water. Aanvoer en afvoer van water, stroom en een groen geel snoer, een soort bliksemafleider want water en stroom zijn van nature geen vriendjes. Bij het aan- en ontkoppelen van de waterslangen moet je uitkijken want voor je het weet heb je een straal water te pakken, je snapt het al Ö ik druk in de weer met de aanvoerslang en ja hoor een straal water in mijn gezicht! Nou ja, het is wel heel schoon water, daar troost ik mijzelf maar mee. Interessante leerzame middag dus, water is van levensbelang, ook op de dialyse.

De afgelopen weken ben ik er wel achter dat de ene begeleider de andere niet is, ik heb er twee, ik ga ze namen geven, iedere keer mijn begeleider zei dit en mijn begeleider deed dat, klinkt niet. Ik noem ze Marieke en Linda, Marieke is heel serieus en neemt de tijd alles goed uit te leggen en voor te doen, ze werkt erg netjes, zo wil ik het ook leren. Linda is heel anders, doet dit werk al jaren en doet en vindt alles vanzelfsprekend. Omdat ik zelf veel leerlingen heb begeleid weet ik dat het moeilijk is, maar ik weet ook dat als je nieuw op een afdeling komt alles niet vanzelfsprekend is!

De rondleiding over de afdeling van de 'nou dit is de waterbehandeling' - deur open - deur dicht - werd dus verzorgd door Ö Linda.

Gepubliceerd: woensdag 08-12-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier