Seksuele problemen bij chronische nierziekte

Door Mustafa Alamyar en Jeroen van Setten 

Mensen met een chronische nieraandoening hebben vaak problemen met seksualiteit. Een onderwerp waar relatief weinig onderzoek naar gedaan is. Onderzoekers uit Cleveland (VS) hebben nu wel een overzicht samengesteld van de meest recente onderzoeken op dit gebied.

De onderzoekers analyseerden 50 studies onder in totaal 8.343 mensen in de leeftijd van 18-85 jaar. In 28 studies waren alleen mannen bekeken, in 11 studies alleen vrouwen en in 11 andere studies beide geslachten. Het aantal vrouwen opgenomen in de studies is beperkt vergeleken met het aantal mannen omdat het vooral bij vrouwen een niet (h)erkend probleem is. Ook maakt de culturele achtergrond van de onderzochte populatie verzamelen van informatie lastig en is het verzamelen van objectieve data bij vrouwen Łberhaupt moeilijker.

Diverse groepen nierpatiŽnten
De in het onderzoek meegenomen patiŽnten zijn aan de dialyse (3.717), hebben een niertransplantatie gehad (2.764) of hebben een chronische nierziekte waarbij ze nog geen transplantatie of dialyse hebben gehad.

De onderzoekers concluderen dat erectiestoornissen heel erg vaak voorkomen bij nierpatiŽnten (70%), zeker bij patiŽnten die gedialyseerd worden. Van deze groep mannen had het grootste gedeelte (24,6%) een ernstige vorm van erectiestoornis, 17,8% een mild tot matige vorm, 17,1% een milde en 13,3% een matige vorm. Bij vrouwen waren er minder studies waaruit seksuele disfunctie geconcludeerd kon worden.

Risicofactoren
Risicofactoren bleken leeftijd, diabetes mellitus en hypertensie, overgewicht, roken, inactiviteit, depressie en medicatie (bŤtablokkers, diureticum) te zijn. Een stelselmatige risicopatroon is bij deze studies niet waargenomen. Wat verder duidelijk is, is dat patiŽnten met een niertransplantatie in de voorgeschiedenis, veel minder last hebben van seksuele disfunctie.

Het relatief hoge aantal mannelijke nierpatiŽnten met erectiestoornissen vergeleken met een controlegroep geeft maar weer aan wat voor cardiovasculaire risico's deze groep loopt. De wanden van de vaten (zowel kleine als grote) zijn al op relatief jonge leeftijd in het hele lichaam aangetast (endotheel disfunctie).

Moeilijk vergelijkbare vragenlijsten
De systematische review werd bemoeilijkt doordat in de verschillende studies verschillende soorten vragenlijsten werden gebruikt. Soms zelfs niet gevalideerd. Hierdoor is het erg moeilijk om gegevens van verschillende studies met elkaar te vergelijken. Het is beter dat er ťťn internationaal gevalideerde vragenlijst wordt geÔntroduceerd. Een andere beperking is dat er weinig gezegd kan worden over sommige subgroepen (vrouwen, nierpatiŽnten zonder dialyse).

Maar deze evaluatiestudie toont wel aan dat seksuele disfunctie bij een groot deel van de nierpatiŽnten aanwezig is. Toch zijn er tot op dit moment nog altijd geen duidelijke richtlijnen als het gaat om deze patiŽntengroep en seksuele disfunctie.

Gepubliceerd: donderdag 02-12-2010
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier