Everolimus toch niet voor Engelse nierkankerpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

In de laatste weken van haar bestaan heeft het Engelse NICE nog twee flinke klappen uitgedeeld aan de Zwitserse farmaceut Novartis. Het kankergeneesmiddel Afinitor (everolimus) mag in Engeland niet worden gebruikt. Ook Glivec, een middel tegen maagtumoren van dezelfde fabrikant, komt er niet in.

De kostenwaakhond van het Engelse gezondheidssysteem heeft beslist dat Afinitor niet als tweedelijns optie voor de behandeling van gevorderd niercelcarcinoom mag worden gebruikt. Het besluit volgt op het al eerder ingenomen standpunt dat het geneesmiddel 'niet genoeg voordelen biedt voor patiŽnten om de hoge kosten te rechtvaardigen'.

Novartis probeerde nog een deal te sluiten met NICE. De farmaceut wil de eerste behandeling gratis verstrekken en volgende behandelingen tegen kostprijs leveren (5 procent onder de normale prijs), maar NICE ziet daarin geen reden haar beleid te wijzigen.

Afinitor zou de overleving met meer dan drie maanden verlengen in vergelijking met de beste ondersteunende zorg. Het middel werd vorig jaar in de EU goedgekeurd als tweedelijns behandeling in een volle markt op dit gebied. Pfizer levert zowel Sutent als Torisel bij uitgezaaide vormen van nierkanker en GlaxoSmithKline's Votrient werd onlangs goedgekeurd door de Europese regelgevers voor dezelfde indicatie.

Gepubliceerd: zaterdag 27-11-2010
Bron: InPharm | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier