Gesubsidieerde insinuatie van NPCF

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De zwaar gesubsidieerde Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft een peiling onder tweeduizend patiënten gehouden. Bijna alle deelnemers vonden dat dokters hun patiënten actiever moeten betrekken bij de behandeling. Tweederde van de respondenten voelt zich op dit moment niet actief betrokken. 'Patiënten willen met hun dokter meedenken en overleggen over hun behandeling. Dat gebeurt [...] nog te weinig. Ook voelen patiënten zich door hun dokter niet altijd serieus genomen.' concludeert de NPCF.

Maar wie zijn nu eigenlijk die respondenten? De koepelorganisatie spreekt niet van een onderzoek, maar heeft het consequent over een peiling. Die voorzichtigheid is terecht. Het gaat namelijk in werkelijkheid om resultaten van een meldactie. En typerend voor meldacties is over het algemeen dat mensen die tevreden zijn, zich niet melden.

Toch vindt de NPCF het kennelijk verantwoord het rapport op deze manier in de publiciteit te brengen. Welk doel de koepel daarmee nastreeft is niet duidelijk (voor de kijkcijfers?). Maar het is wel duidelijk dat het op deze manier berichten over de zorg niemand enig heil brengt. Artsen worden hierdoor in ieder geval als beroepsgroep onvoldoende onderbouwd in diskrediet gebracht.

Dat een meldactie problemen aan de kaak kan stellen en kan helpen individuele gevallen op te sporen leidt geen twijfel. In het persbericht worden ook een paar sterke staaltjes genoemd. Maar om de resultaten van een dergelijke beperkte exercitie op deze manier naar buiten te brengen is kwalijk en eenzijdig. Generaliseren doet mensen tekort. De NPCF vergist zich in haar rol als ze denkt hiermee 'de patiënt' van dienst te zijn.

Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • Aris Jan, IJsselstein
    18-11-2010 13:20

    Over insinuatie gesproken als je een tekst begint met "De zwaar gesubsidieerde NPCF heeft..." Niernieuws vergist zich blijkbaar in haar rol als 'toezichthouder' op gesubsideerde instellingen waarvan zij denkt dat zij de patiŽnt niet van dienst zijn.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier