Dubbele hepatitis C-infectie beÔnvloedt transplantatie niet

Door Merel Dercksen 

Als een nierpatiŽnt al besmet is met het hepatitis C-virus, is het veilig om hem te transplanteren met een nier van een donor die dat virus ook heeft. Zijn overlijdensrisico is dan niet groter, dan wanneer hij een nier ontvangt van een niet besmette donor. Ook wordt het risico op een leverziekte, gevolg van het virus, niet groter.

Vanwege het tekort aan organen worden er steeds vaker nieren getransplanteerd die onder andere omstandigheden niet goedgekeurd zouden zijn. Een voorbeeld hiervan is een transplantatie van een nier van een donor met een chronische virusinfectie, naar een ontvanger die al met hetzelfde virus besmet is. In Spanje zijn ze al in 1990 met deze, niet onomstreden, techniek begonnen bij patiŽnten met hepatitis C.

Artsen uit Madrid en Barcelona hebben nu onderzoek gedaan naar de overlevingskansen op de lange termijn van patiŽnten die zo'n besmette nier hebben gekregen. Ze vergeleken daarvoor 162 nierpatiŽnten met hepatitis C die een nier van een donor met dezelfde besmetting kregen, met 306 nierpatiŽnten met hepatitis C die getransplanteerd waren met een nier van een donor die het virus niet bij zich droeg.

Uit de analyse blijkt dat de overlevingskansen van de patiŽnten die een niet besmette nier kregen na vijf en tien jaar een fractie hoger liggen, maar dat het verschil niet noemenswaardig is. Een chronische leverziekte kwam in beide groepen ongeveer even vaak voor.

De onderzoekers concluderen op basis van een statistische analyse dat een besmetting van een donor met het hepatitis C-virus geen significante risicofactor is voor overlijden, transplantaatfalen en ernstige leverziekte bij niergetransplanteerden die het virus al bij zich dragen.

Gepubliceerd: woensdag 17-11-2010
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier