Diabetesmedicijn vertraagt groei cystenieren

Door Gerard Kok 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat pioglitazon, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen, ook de ontwikkeling van cysten bij patiŽnten met cystenieren vertraagt.

Cysten zijn met vocht gevulde holtes. Als er meerdere van zulke holtes in de nieren aanwezig zijn, spreekt men van Polycystic Kidney Disease (PKD, cystenieren). PKD komt bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor, en is daarmee de meest voorkomende levensbedreigende genetische aandoening. Er is, behalve niertransplantatie, geen goede behandeling voor PKD.

Pioglitazon behoort tot de thiazolidinedionen, medicijnen die de insulineresistentie in de lever en nieren verlagen. Daarom wordt het vaak voorgeschreven bij de behandeling van diabetes (suikerziekte). Het wordt, anders dan sommige andere thiazolidinedionen, als een veilig medicijn beschouwd. Eťn van de bijwerkingen is echter het vasthouden van vocht, waardoor oedeem kan ontstaan.

Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op het achterhalen van de reden dat pioglitazon aanzet tot vochtophoping. Toen de onderzoekers dit mechanisme begrepen, het medicijn blijkt invloed te hebben op chloridekanalen in de cel, realiseerden zij zich dat pioglitazon vanwege datzelfde mechanisme wellicht heel goed ingezet zou kunnen worden ter behandeling van PKD. Tests op ratten met PKD bevestigde dit vermoeden.

De onderzoekers hopen dat pioglitazon spoedig kan worden ingezet als medicijn tegen PKD, hoewel er nog wel meer onderzoek gedaan moet worden voor het zover is.

Gepubliceerd: donderdag 24-03-2011
Bron: Indiana University School of Medicine | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier