Buttonholes en Donor worden

Weblog van Myrthe Spijker, dialyseverpleegkundige 

Buttonholes?? Knoopsgaatjes??

Daar wil ik meer over weten. De buttonhole techniek is in 1977 voor het eerst beschreven door een Poolse arts dr. Zbylut Twardowski. Maar hoe gaat het in zijn werk? Er worden twee plaatsen gekozen voor de prikgaatjes, en het aanprikken gebeurt dan gedurende 2 weken door twee of drie ervaren verpleegkundigen, het liefst dezelfde maar dat is gezien het rooster niet mogelijk. Daarna is er een soort tunneltje gevormd. Bij dhr. van de Heuvel is het dus nu een hobbelweggetje met twee tunneltjes! Ik vraag hem wat hij de voordelen vind aan zijn buttonholes, voorheen werd hij vaak misgeprikt, vertelt hij, nu niet meer en het doet minder pijn. Dat lijkt me erg belangrijk. En, vertelt hij verder, je heb maar twee littekentjes, twee korstjes op de arm. Daar ligt wel een probleem, nou ja probleem, zegt hij, bij mij zijn de korstjes er lastig af te halen, ik heb zalf die de korstjes week moet maken, maar dat vergeet ik vaak! Ja, en dan word het echt peuteren om ze eraf te krijgen. Dat ervaar ik zelf want ik ben inmiddels zover dat ik de voorbereiding bij de patiŽnten doe en mijn begeleider het prikwerk.

Net als het opbouwen van de machine heeft het voorbereiden en aansluiten ook heel veel stapjes! Ik heb ze weer voor mezelf opgeschreven, en ik denk hardop, stap 1.ditÖ stap 2.datÖ enz. Tegen de patiŽnten zeg ik dan ook, sorry maar ik denk hardop hoor, gelukkig begrijpt iedereen dat alle begin moeilijk is.

Afgelopen week is er een van onze patiŽnten getransplanteerd, de eerste keer dat ik het meemaak. Een vrij jonge man met een gezin, hij kwam 3 keer per week, 2 keer nachtdialyse en 1 keer in de middag na zijn werk. Dhr. Timmers heeft een nier van een Samaritaanse donor gekregen, ik vraag aan mijn begeleider wat dat precies inhoudt. Een Samaritaanse donor is iemand die geheel belangeloos een nier afstaat aan een onbekende persoon. Ik ben er stil van! Wat fantastisch dat er zulke mensen bestaan! Met dhr. Timmers gaat het goed en de nier doet het, hij heeft al urineproductie, wat fijn voor hem.

De meeste van onze patiŽnten staan op de transplantatielijst, maar voor een transplantatie zijn donoren nodig! En nu voel ik me toch flink schuldig Ö ik durf het bijna niet op te schrijven maar ik was tot vorige week geen donor.

In het ziekenhuis hangen momenteel affiches van de Nierstichting met 'Zou je een orgaan van een ander willen, als dat je leven zou redden' ja, natuurlijk denk ik, en dan staat er een vraag onder 'Maar ben je zelf al donor?' Deze posters gingen tegen mij pratenÖ

Thuis heb ik de internetsite Ja of Nee.nl opgezocht en me direct aangemeld. Moest je dat niet eerst met ons bespreken gaf mijn familie aan, nee, vind ik niet, dit is mijn keuze!

Een aantal jaar geleden heeft iedere Nederlander een brief gekregen over donor worden, deze brief heb ik op de Ė dat moeten we later nog eens doorlezen - stapel gelegd. Deze Ė dat moeten we later nog eens door lezen Ė stapel belandt dan vervolgens bij het oudpapier, ja sorry ik weet het, heel fout! Maar ik heb het goedgemaakt, toch?

Gepubliceerd: donderdag 11-11-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier