Uitgebreider bloedonderzoek voorspelt achteruitgang nieren

Door Gerard Kok 

Eenvoudig bloedonderzoek kan helpen mensen te identificeren die risico lopen op chronische nierinsufficiŽntie. Drie extra bepalingen vergroten de kans op een juiste voorspelling aanzienlijk.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 2345 deelnemers aan de Framingham Offspring Study, een langlopend onderzoek naar risicofactoren van hart- en vaatziekten in Massachusetts. Aan het begin van het onderzoek, tussen 1995 en 1998, werd van de deelnemers bloed afgenomen. Alle deelnemers hadden toen een normale nierfunctie. Na verloop van gemiddeld 9,5 jaar had 9% van de deelnemers chronische nierinsufficiŽntie. Nog eens 8% had microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, een teken van verslechterende nierfunctie.

Na onderzoek van de bloedmonsters bleken drie biomarkers een goede inschatting te geven van het risico op chronische nierinsufficiŽntie: homocysteÔne (een eiwit dat een aanwijzing is voor atherosclerose), aldosteron (dat de zoutbalans in de nieren reguleert) en B-type natriuretisch peptide (BNP, een aanwijzing voor hartfalen). Door deze drie biomarkers toe te voegen aan de gebruikelijke aanwijzingen op nierinsufficiŽntie, zoals hoge bloeddruk en diabetes, kan met grotere zekerheid worden voorspeld of iemand chronische nierinsufficiŽntie zal ontwikkelen.

Gepubliceerd: vrijdag 29-10-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Renť Putters, Bavel (NL)
  28-04-2020 13:53

  Los vd publicatiedatum hierbij mijn reactie:
  Hartproblemen veroorzaken niet het (tijdelijke) nierfalen, maar ANDERSOM!!
  Geleidelijk of tijdelijk nierfalen geeft hartproblemen door verhoogd creatinine- gehalte. De nieren reguleren de hart-functie (als accu). Het hart voorziet normaliter de nieren vervolgens van zuurstofrijk bloed (als brandstof). Het teveel aan creatinine verstoord de hart-functie en verlaagd de diastolische druk.
  Dit verzwakt dan weer de nierfunctie. Oplossing: verbeter de creatinineklaring.
  RP, recent ervarings-deskundige.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier