Afstoting transplantaatnier voorkomen met stamcellen

Door Merel Dercksen 

Omdat afweeronderdrukkende medicijnen zo veel bijwerkingen hebben, wordt er gezocht naar andere methoden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen. Eťn van de veelbelovende nieuwe behandelingen is zogenaamde cellulaire (immuun)therapie, waarbij cellen met speciale eigenschappen aan de patiŽnt worden toegediend om immuunreacties te remmen. Meindert Crop promoveert op 3 november op onderzoek naar de mesenchymale stamcel (MSC), die geschikt lijkt voor dit doel.

De klassieke weefselbron voor MSC is beenmerg. Tegenwoordig wordt ook de bruikbaarheid van andere weefselbronnen onderzocht, zoals hart- en vetweefsel. De algemene kenmerken en eigenschappen van MSC uit de verschillende weefsels blijken vergelijkbaar te zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat perirenaal vetweefsel, dat bij nierdonatie vrijkomt als afvalproduct , een zeer rijke bron is voor mesenchymale stamcellen.

De stamcellen hebben als kenmerk dat ze zich kunnen ontwikkelen tot verschillende soorten cellen, waaronder mogelijk niercellen. Bovendien maken MSC allerlei groeifactoren aan die de groei van weefselcellen kunnen verbeteren, bijvoorbeeld de weefselcellen in het transplantaat. Maar het onderzoek van Crop richtte zich op de afweeronderdrukkende eigenschappen van de stamcellen. Die blijken zowel directe als indirecte manieren te hebben om immuuncellen te beÔnvloeden.

Crop onderzocht ook de interactie van MSC met (geactiveerde) immuuncellen en met medicatie die gangbaar is na een niertransplantatie. Dit alles alleen nog in het laboratorium. Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, kan pas op basis van experimenten in mensen gezegd worden of de stamcellen ook daadwerkelijk een afstotingsreactie na niertransplantatie kunnen onderdrukken.

Download hier het proefschrift van Meindert Crop

Gepubliceerd: dinsdag 19-10-2010 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • m vd hout, leeuwarden
  27-03-2012 23:00

  Van harte gefeliciteerd met je pracht prijs!
  27 maart 2012 te Maastricht, geweldig en dat na een halve dag hard en ingwikkeld werk naar Maastricht 'gescheurd'
  presentatie gehouden en toen weer terug.
  Chapeau, chapeau!

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier