Superfood tegen hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Redactioneel commentaar

Het allernieuwste 'superfood' voor nierpatiŽnten is granaatappel. Bij dialysepatiŽnten zou het als medicijn ingezet kunnen worden tegen de schade van vrije radicalen. Dat zijn de resultaten van een IsraŽlische studie die werden gepresenteerd tijdens de afgelopen wetenschappelijke bijeenkomst van de American Society of Nephrology.

Met enige regelmaat ontstaat er in de media een kleine of iets minder kleine hype rond een bepaald voedingsmiddel dat zou helpen veelvoorkomende gezondheidsproblemen te bestrijden. De laatste, enkele weken geleden, was watermeloen. Het aminozuur L-arginine zou de bloeddruk verlagen bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk. De bijwerkingen zijn alleen zodanig (misselijkheid, buikpijn en diarree) dat het niet als supplement te geven is. Maar watermeloen bevat L-citrulline, dat in het lichaam wordt omgezet in L-arginine. En watermeloen sec heeft de genoemde bijwerkingen niet. Het fruit zou zo voorkomen dat prehypertensie evolueert in een te hoge bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroerten is.

Maar het aminozuur zit vooral in de schil, en die eten de meeste mensen niet. Daarnaast zou iemand met een licht verhoogde bloeddruk 6 gram L-citrulline per dag moeten binnenkrijgen om voldoende effect te merken. Wie even doorrekent komt tot de conclusie dat dat anderhalve watermeloen is. Onhaalbaar dus. En zo is het vaak met zogenaamd wondervoedsel.

Eťn voedingsmiddel zou, als je er maar voldoende (lees: onrealistische hoeveelheden) van eet, een probleem helemaal oplossen. In de praktijk werkt het voor veel mensen beter om hun hele voedingspatroon en vaak liever nog hun leefstijl aan te passen, maar dat betekent ook dat je echt verantwoordelijkheid moet nemen. Het wondervoedsel is veel makkelijker, en heeft in feite de functie van een pilletje.

De berichten over de effecten van granaatappelsap bij nierpatiŽnten lijken in eerste instantie in dezelfde hoek te zitten. Granaatappelsap had al de naam de bloeddruk en het cholesterolgehalte te kunnen verlagen, en een bron van antioxidanten te zijn. Ook voor dialysepatiŽnten zou het allerlei voordelen bieden. Maar het verschil met andere onderzoeken is dat de studie die IsraŽlische onderzoekers naar het vruchtensap gedaan hebben, wel bij 'echte' patiŽnten in een realistische situatie plaatsvond, en met normale hoeveelheden sap.

Aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa gaven ze 101 hemodialysepatiŽnten een jaar lang, aan het begin van elke dialysesessie, een glas granaatappelsap, of een placebosap. De patiŽnten die het granaatappelsap dronken, bleken uit laboratoriumbepalingen minder last te hebben van ontstekingsverschijnselen, en minder schade te hebben als gevolg van oxidatieve stress door vrije radicalen. Ook werden ze minder vaak vanwege infecties opgenomen in het ziekenhuis.

Het lijkt er dus op dat granaatappelsap als antioxidant werkt, en wel zo sterk dat het voor dialysepatiŽnten echt medicinale eigenschappen heeft. Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: net als andere medicijnen kan granaatappelsap bijwerkingen hebben. In dit geval is dat het hoge kaliumgehalte, wat voor dialysepatiŽnten levensgevaarlijk kan zijn. Wie met het sap wil gaan proberen om hart- en bloedvaten te beschermen tegen snelle slijtage, moet dat dus goed in de gaten houden.

Gepubliceerd: vrijdag 26-11-2010
Bron: EurekAlert | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier