'Toewijzing organen moet rekening houden met levensverwachting'

Door Merel Dercksen 

Vanwege het aanhoudende tekort aan donororganen, dat ervoor zorgt dat niet iedereen die een orgaan nodig heeft op tijd geholpen kan worden, moeten er andere keuzes gemaakt worden bij de toewijzing. Niet alleen iemands medische situatie, maar ook het aantal te winnen levensjaren zou mee moeten tellen. Dat stelt Swisstransplant, de organisatie die in Zwitserland de toewijzing van organen regelt.

Op dit moment geldt bij orgaantoewijzing het uitgangspunt dat elk leven even belangrijk is, en dat er alleen gekeken wordt naar de medische noodzaak. Omdat er veel te weinig organen zijn betekent dat dat iemand er erg slecht aan toe moet zijn voor hij in aanmerking komt voor een orgaan. In de praktijk zijn het meestal ouderen die aan de beurt zijn omdat zij zwakker zijn, maar zij leven na een transplantatie korter. Jongeren moeten over het algemeen wachten tot hun situatie kritiek is. Dat vermindert de slagingskansen van de transplantatie en verhoogt het aantal (onnodige) sterfgevallen.

Swisstransplant stelt nu dat ook gekeken zou moeten worden naar het 'nut' dat een transplantatie voor de patiŽnt en de gemeenschap heeft. 'Waarom zou je een jonge moeder van drie kinderen geen voorrang kunnen geven boven een alleenstaande, zeer zieke oudere?' omschrijft directeur Franz Immer het dilemma dat bij de toewijzing speelt. Met de schaarse donororganen moet zo verantwoord mogelijk worden omgegaan, vindt Swisstransplant.

Daarbij zou horen dat er geprobeerd wordt het maximale uit een donororgaan te halen, en dat is volgens de organisatie af te meten aan het verwachte aantal levensjaren dat een patiŽnt na transplantatie nog heeft. Als dat zou worden ingevoerd, verhoogt een jongere leeftijd de kans om als eerste aan de beurt te zijn als er een orgaan beschikbaar is.

Zwitserse ethici reageren gemengd op het opgeworpen proefballonnetje. Ruth Baumann-HŲlzle, directrice van het Institut fŁr Ethik im Gesundheitswesen in ZŁrich, vindt het geen goed idee om niet-medische factoren mee te laten wegen bij de toewijzing, omdat het beoordelen van de waarde van een leven een glijdende schaal is. Alleen bij exact gelijke medische noodzaak bij twee patiŽnten is het volgens haar acceptabel, om de doorslag te geven.

Gepubliceerd: maandag 27-09-2010
Bron: Tages Anzeiger | Reacties (2)

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    02-10-2010 10:30

    In het artikel wordt niet ingegaan op de wachttijd. Inderdaad telt die mee, ook in Zwitserland. Het gaat erom of er een nieuw criterium zou moeten worden toegevoegd. Namelijk de levensverwachting van de patiŽnt na transplantatie. Op dit moment gebeurt dat niet. Dat staat dus los van alle andere criteria waarover de NVN een duidelijke brochure heeft uitgebracht. Klik hier om de brochure te downloaden. Overigens hoort Zwitserland niet bij de Eurotransplant landen. Swisstransplant criteria kunnen dus afwijken.

  • M.Den E., Amsterdam
    02-10-2010 09:05

    Geldt deze regeling alleen voor Zwitserland dan? Want volgens mijn recente onderzoek word je hier in Nederland geÔnformeerd dat de wachttijd wel degelijk meetelt! Hoe langer je dialyseert hoe meer punten per jaar bij je status komen. Dit werd bevestigd door de nierstichting, bureau voor transplantatie en het staat in de allocatieregels vermeld... graag reactie hierop!

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier