Drammen helpt (soms)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

'Met hen die niet klagen heeft nooit iemand medelijden' Jane Austen

Ware woorden. Kijk maar om je heen. Nanny klaagt ook niet, dus ervaart ze als partner weinig medeleven.

Sedert de vorige column heb ik mijn diafiltratie-apparaat terug. Maar daar moest ik wel wat voor doťn. Bij de nefroloog wat drammen en op geŽigende momenten informeren - alsof ik dat na die waterschade niet begreep - wat er toch met 'mijn' hemodiafiltratie-apparaat aan de knikker was. Ik was behoorlijk aan dit apparaat gehecht geraakt omdat ik me fitter voelde.
Ook via de infirmiŤres heb ik bij de leiding aangeklopt.

Mijn apparaat en ook andere waren kennelijk 'foutu'. Zeg maar: naar de ratsmodee, de kloooooostertuin of zo? Maar er werd echt hard aan gewerkt! Nu is het dus weer in bedrijf. Goeie actie toch van SERENA?

Dit groene apparaat werkt anders dan de helder blauwe hemodialyse-apparatuur. Bij hemodialyse wordt het bloed via diffusie door een filter ('de nier') gereinigd. Water en in water oplosbare stoffen als: ureum en creatinine, maar helaas ook stoffen als suikers, zouten, etc. sijpelen weg.

Hemodiafiltratie werkt net zo, maar heeft hiernaast nog iets extra's: tijdens de gewone wateronttrekking, wordt tevens ultra zuiver (graag wel!) water in de bloedbaan teruggebracht; in SERENA gebeurt dit na het filter, vanwege betere zuivering. Dit extra sap moet er natuurlijk ook nog weer uit.

En dan zitten daar meteen schadelijke eiwitten in die organen kunnen aantasten. Mogelijk kom ik hier nog wel eens uitgebreider op terug. De 'toegevoegde water-waarde' is al gauw een paar liter, dat spoelt dus lekker door. En ik meen dat dus te merken. Helemaal door mijn keelgat springen blijft nog lastig. Een definitief oordeel stel ik dus nog even uit. Parameters als: bloeddruk, paracetamolgebruik, klusvermogen en uitgaanszin, toetastsnelheid bij de maaltijd, levenslust en dergelijke, wijzen overigens wťl in die richting. En Nanny doet hŠŠr waarnemingen: zij kijkt ook blijer naar haar dialysant.


Inmiddels neigen we daarom tot de conclusie van de deskundigen: hemodiafiltratie is (voor mij) werkzamer dan hemodialyse. Hierbij niet mee bekeken thuisdialyse of 'buikspoeling'.

Ik/wij hebben deze methoden nooit beleefd: ons ontbreekt derhalve ervaring op dit terrein. En 't is ook wel goed zo.

Helemaal vlekkeloos ging het gisteravond overigens nog even niet. Aan het eind van de spoelbeurt, en derhalve geen gelegenheid meer tot bijsturing, bekende Sylvie me dat ze een rekenfout had gemaakt en dat ik met achthonderd gram teveel naar huis moest.
Er was te weinig vocht onttrokken, want teveel toegevoegd. Het is maar hoe je het zien wil.
Ook na een gedegen opleiding, blijft misrekenen menselijk.

U weet: wie werkt maakt fouten, wie weinig werkt ....., er zijn zelfs lieden die helemaal geen fouten maken.

Ik tilde hiťr dan ook niet erg aan. Dat wordt uiteraard anders wanneer je met achthonderd gram te weŪnig naar huis mag, daar word je doorgaans minder vrolijk van. U weet wel: kramp en zo. We hebben ondanks dit teveel de rentree van mijn machine toch stevig gevierd met een Tequila Sunrise.

De liefhebbers bieden we hierbij een tweetal cocktails aan.

ŗ la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

Gepubliceerd: zaterdag 11-09-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier