Amerikanen tonen prototype implanteerbare kunstnier

Door Merel Dercksen 

Een consortium van elf Amerikaanse onderzoeksteams heeft een eerste model van een implanteerbare kunstnier gepresenteerd. Het is nu nog te groot, maar de stap van diermodellen naar een apparaat dat geschikt is voor menselijk gebruik, ligt in het verschiet.

Behalve in Europa, waar Nederland een niet onbelangrijke rol speelt, wordt ook op andere plaatsen in de wereld aan een draagbare of implanteerbare kunstnier gewerkt. Onderzoekers van elf Amerikaanse instituten, onder leiding van Shuvo Roy van de University of California in San Francisco, hebben een prototype van een implanteerbare kunstnier gemaakt. Afgelopen week presenteerden ze dat.

Volgens Roy zal het apparaat zo veel mogelijk de functies van een echte nier overnemen, en daarmee bijna net zo veel gezondheidswinst kunnen opleveren als een niertransplantatie. Dit in tegenstelling tot de gangbare hemodialyse drie maal per week, waarbij niet meer dan 15 procent van de nierfunctie overgenomen wordt.

De implanteerbare nier bevat duizenden nanofilters om afvalstoffen te verwijderen. Daarnaast zit er een BioCartridge in die levende niercellen (tubuluscellen) bevat, en zo het centrum vormt voor metabole en waterhuishoudingcontrole. In Michigan is al een dergelijk apparaat ontwikkeld en getest, maar dat is zo groot als een kamer. Het team van Roy probeert de kunstnier terug te brengen naar een formaat dat implanteerbaar is. Daarvoor hebben de onderzoekers onder andere hun hoop gevestigd op siliciumtechnologie.

De technologie die nodig is om de verkleining te realiseren, hebben de onderzoekers ontwikkeld. Ook hebben ze inmiddels alle onderdelen op dieren getest. De volgende stap is het geschikt maken van het apparaat voor gebruik bij mensen.

Gepubliceerd: dinsdag 07-09-2010
Bron: Cnet | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier