Ab Klink Forever

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Aan de demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink de eer om Maxime Verhagen de komende tijd als secondant bij te staan in de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet. Een kabinet waarin de grote verliezer van de verkiezingen, het CDA, een sleutelpositie inneemt.

Dat Klink voor deze rol is uitverkoren, is geen verrassing. De Zeeuwse snackbarhouderszoon en groot vriend van demissionair premier Balkenende, behoort tot de elite van zijn partij. Klink is al een poosje hard op weg naar een rol als vice-premier en als Verhagen dat niet wordt zal het ook wel zover komen.

Maar wordt Klink geen vice-premier, en er komt werkelijk een rechts minderheidskabinet, dan gaat hij vast en zeker doen wat hij al zo lang als zijn ambitie rondbazuint: 'zijn karwei op VWS afmaken'.

Helaas hebben we al een beetje een idee van wat dat karwei inhoudt. Want vooralsnog bezondigt de man zich voornamelijk aan een gestage afbraak van de verworvenheden van onze, tot voor niet zo lang geleden uitstekende, gezondheidszorg. Zelfs in zijn huidige demissionaire positie lanceert hij nog dagelijks nieuwe bezuinigingsideeŽn die voornamelijk ten koste gaan van patiŽnten, chronisch zieken en werkenden in de zorg.

Een grondige bezuiniging door het aantal ambtenaren op zijn ministerie nu eens flink te verminderen zit er niet in. Dat kan ook moeilijk anders, want die mensen zijn veel te druk met het verzinnen van bezuinigingen ten koste van anderen. En het in elkaar sleutelen van geldverslindende en onnodige projecten als een Elektronisch PatiŽnten Dossier.

Maar er is een onverwacht lichtpuntje. Als Geert Wilders niet al zijn principes overboord gooit om te mogen gedogen, wordt Fleur Agema misschien wel de reddende engel van de zorg. De gezondheidsparagraaf van het PVV-programma zingt namelijk een heel ander liedje.

Gepubliceerd: vrijdag 06-08-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier