Effect calciumsupplement op botbreuk marginaal

Door Jeroen van Setten 

Veel nierpatiŽnten gebruiken na een niertransplantatie calciumpillen tegen osteoporose (botontkalking). Maar Britse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het innemen van calciumpillen de kans op botbreuken nauwelijks verkleint en dat het zelfs de kans op een hartaanval vergroot.

De metastudie omvatte verschillende studies waaraan in totaal zo'n twaalfduizend mensen van boven de 50 deelnamen. Uit dubbelblind onderzoek bleek dat in de groep die echte pillen slikte, 30 procent meer hartaanvallen voorkwamen dan in de placebogroep. De studie liep over een periode van vijf jaar. Er werden alleen calciumsupplementen zonder toegevoegd vitamine D in het onderzoek betrokken.

De onderzoekers adviseren om, gezien de geringe positieve effecten en de vergrote kans op hartproblemen, de rol van calciumsupplementen bij de voorkoming van osteoporose te heroverwegen. Er bestaan nog tal van andere methoden om botontkalking te lijf te gaan.

Overigens worden calciumsupplementen, behalve tegen osteoporose, ook ingezet als fosfaatbinder. Dit onderzoek doet geen uitspraken over dit gebruik. De positieve effecten kunnen in dat geval wel degelijk opwegen tegen de nadelen.

Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010
Bron: British Medical Journal | Reacties (3)

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  07-08-2010 09:38

  Dat klopt, de onderzoekers hebben studies waarin calcium met vitamine D vergeleken werd met een placebo, buiten beschouwing gelaten. "We excluded trials concerning calcium and vitamin D given together with a placebo comparator (trials were only eligible if vitamin D was given to both intervention and control groups, because vitamin D supplementation has been associated with decreased mortality)".

  De conclusie van het artikel sluit de combinatie Vitamine D en Calcium in ťťn preparaat dan ook specifiek uit. Wij doen dat hierboven ook.

 • Hans, Den Haag
  07-08-2010 08:09

  In het oorspronkelijke artikel lijkt men een onderscheid te maken tussen calciumsupplementen met en zonder toevoeging van vitamine D. Hierboven niet. Hoe zit het nu ??

 • Marc, Duivendrecht
  02-08-2010 13:14

  Niet zo'n verwonderlijke conclusie.
  Het is binnen de ortho-moleculaire wereld al jaren bekend dat magnesium nodig is om het calcium te binden. Indien calcium niet gebonden wordt gaat het een eigen leven leiden en kan het ook neerslaan op de binnenwand van de aderen. Dat leidt dan weer tot aderverkalking.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier