Mensen met cystenieren leven steeds langer

Door Merel Dercksen 

Uit een Deense analyse blijkt dat mensen met cystenieren steeds langer hun nierfunctie kunnen behouden. En hun overlevingskansen als ze eenmaal dialyseren, zijn ook sterk toegenomen. Vooral mannen hebben geprofiteerd van deze verbeteringen.

Voor autosomaal dominante polycystische nieren ('cystenieren'), de meest voorkomende erfelijke nierziekte, zijn steeds meer therapieŽn beschikbaar gekomen. Deze genezen niet, maar vertragen de achteruitgang van de nierfunctie mogelijk wel. Tot deze therapieŽn behoort bijvoorbeeld blokkade van het renine-angiotensinesysteem (RAS), waardoor de bloeddruk lager wordt.

Nefrologisch onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in het Deense Kopenhagen vroegen zich af of de uitgebreidere behandelingen inderdaad hebben geleid tot een langzamere verergering van de ziekte en een betere levensverwachting voor mensen met cystenieren. Ze bepaalden dit aan de hand van de leeftijd waarop mensen met cystenieren moeten gaan dialyseren of getransplanteerd worden, en op basis van hoe lang deze patiŽnten overleven als ze eenmaal een nierfunctievervangende behandeling ondergaan.

Uit het Deense nationale dialyse- en tranplantatieregister filterden ze de gegevens van de patiŽnten met cystenieren die in 18 jaar vanaf 1 januari 1990 voor dialyse of transplantatie in aanmerking kwamen. Dat waren in totaal 693 patiŽnten. Om goed te kunnen vergelijken verdeelden ze de onderzoeksperiode in drie tijdvakken van zes jaar.

Het aantal mensen met cystenieren dat terminaal nierfalen ontwikkelt, is langzamerhand gestegen: van jaarlijks 6,45 per miljoen inwoners naar ruim een meer. Maar de leeftijd waarop dit gebeurt ligt ook steeds hoger: patiŽnten zijn in ongeveer 15 jaar bijna 5 jaar ouder geworden op het moment dat hun nierfunctie helemaal uitvalt. Dat betekent dus dat dialyse bij mensen met cystenieren tegenwoordig duidelijk langer uitgesteld kan worden.

Wat de onderzoekers vooral ook opviel, is dat de man-vrouwverhouding onder patiŽnten die gaan dialyseren, terug is gezakt van 1,6 naar 1,1. Ging de achteruitgang van de nierfunctie bij mannen eerst duidelijk sneller dan bij vrouwen, tegenwoordig gaat dat ongeveer gelijk op.

Vergeleken met het eerste tijdvak van zes jaar, is de overleving van patiŽnten met cystenieren die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan in het tweede tijdvak met 38 procent toegenomen. Ook daarna was er nog een lichte stijging te zien.

In de afgelopen 20 jaar is de prognose voor Deense patiŽnten met cystenieren duidelijk verbeterd, zowel voor als na het bereiken van het stadium van terminaal nierfalen. Ook lijkt mannelijk geslacht niet langer een belangrijke risicofactor voor snellere achteruitgang te zijn bij deze ziekte.

Gepubliceerd: maandag 02-08-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier