Zaans Medisch Centrum breidt aanbod hemodialyse uit

Door Merel Dercksen 

Ook in het Zaans Medisch Centrum wordt het dit jaar nog mogelijk 's nachts te dialyseren. Het ziekenhuis heeft een nieuwe dialyseafdeling en hoopt in oktober ook 's nachts te kunnen gaan draaien.

In eerste instantie zal het gaan om een proef. De uitbreiding van de mogelijkheden om in het centrum te dialyseren passen in een landelijke trend van meer marktwerking: 'De twaalf stoelen zijn overdag nagenoeg elk uur bezet, 's nachts staan ze nu nog leeg', aldus hoofdverpleegkundige Suzan Dingemanse in het Noordhollands Dagblad.

Ook komen er steeds meer dialysecentra bij, ten koste van patiŽnten die buikspoeling doen. Sommigen spreken zelfs al van een overschot aan hemodialyseplaatsen. Maar ten opzichte van overdag hemodialyseren heeft de nachtelijke dialyse wel veel voordelen.

Dingemanse: 'De patiŽnten kunnen 's nachts tijdens het slapen worden gedialyseerd. Er zijn uiteraard verpleegkundigen aanwezig, maar voorwaarde is wel dat de patiŽnten zich zelf kunnen redden met bijvoorbeeld uit- en aankleden. Het is zeker aantrekkelijk voor mensen, die nog actief zijn c.q. een baan hebben.'

Gepubliceerd: vrijdag 30-07-2010
Bron: Noordhollands Dagblad | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier