Hogere sterfte bij laag testosteron is gevolg leeftijd

Door Merel Dercksen 

Lage testosteronspiegels bij mannelijke hemodialysepatiŽnten vertonen een verband met een hogere sterfte. Maar, zeggen Turkse onderzoekers nu, dat komt grotendeels doordat testosteronspiegels zakken naarmate een man ouder wordt, en oudere dialysepatiŽnten een groter risico lopen te overlijden dan jongere.

In recente studies is een verband gelegd tussen lage testosteronspiegels bij dialyserende mannen, en risicofactoren voor hart- en vaatziekten en hogere sterfte. Turkse onderzoekers hebben geprobeerd deze resultaten te bevestigen. Hiervoor bepaalden zij van 420 mannen die hemodialyse deden de hoeveelheid totaal testosteron in het bloed. Vervolgens stelden zij van de mannen een cardiovasculair risicoprofiel op en volgden ze ruim tweeŽnhalf jaar. De verschillende gegevens, en of de onderzoeksdeelnemers overleden, koppelden ze aan elkaar.

Het gemiddelde testosteronniveau lag ruim 10 procent lager dan de normale ondergrens. Twee derde van de mannen had een tekort aan testosteron. In eerste instantie zagen de odnerzoekers een verband tussen het testosteronniveau en creatininegehalte, en een omgekeerd verband met leeftijd en BMI. Hoe ouder de patiŽnten, hoe lager hun testosteronspiegel.

Tijdens het onderzoek overleed bijna een kwart van de patiŽnten. De overleving in de groep patiŽnten met de laagste testosteronspiegel was duidelijk lager (64%) dan onder degenen met normale spiegels (81%).

Uit een verdere analyse concluderen de onderzoekers dat testosteronspiegels bij mannelijke hemodialysepatiŽnten weliswaar een voorspellende waarde hebben voor de sterfte, maar dat het verband tussen deze twee factoren grotendeels het gevolg is van de leeftijd van de patiŽnt.

Gepubliceerd: dinsdag 27-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier