Belgische wachtlijsten voor organen groeien

Door Merel Dercksen 

De Belgische wachtlijsten voor een nieuw orgaan worden steeds langer, melden de Belgische kranten vandaag. Dat komt niet doordat steeds meer mensen donatie weigeren, maar doordat minder overledenen geschikt zijn als donor. En door de vooruitgang die in de geneeskunde geboekt is.

Op 30 juni 2010 wachtten in BelgiŽ 862 mensen op een nier. Een jaar eerder waren dat er nog 744. Voor hart, longen en pancreas is er een vergelijkbare stijging te zien geweest in het afgelopen jaar. Alleen het aantal mensen dat op een lever wacht, is zo goed als gelijk gebleven: van 173 naar 171 patiŽnten.

'In vergelijking met tien jaar geleden zijn de wachtlijsten sterk aangegroeid', zegt Walter Van Donink, transplantatiecoŲrdinator van het UZ Antwerpen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Steeds minder mensen zijn als zij overlijden geschikt om daadwerkelijk een of meerdere organen af te staan. Dat komt door een afname van het aantal ongelukken, en door de vergrijzing. Mensen overlijden op steeds hogere leeftijd.

Daar komt bij dat de medische wetenschap op verschillende vlakken vooruitgang heeft geboekt. Steeds meer mensen die op de intensive care terechtkomen, overleven. En ook het aantal patiŽnten dat geschikt geacht wordt om getransplanteerd te worden neemt toe. Mensen die enkele jaren geleden nog afgewezen zouden zijn vanwege de risico's, worden nu wel op de wachtlijst geplaatst omdat de mogelijkheden hen te behandelen, ook verbeterd zijn.

Gepubliceerd: woensdag 14-07-2010
Bron: Het Laatste Nieuws | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier