Gemanipuleerd eiwit zou nierziekte kunnen gaan genezen

Door Jeroen van Setten 

Onderzoekers Katherine Kelly  en Jesus Dominguez

Amerikaanse wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat betrokken is bij de embryonale ontwikkeling van de nier. In de toekomst zou het een rol kunnen spelen in de behandeling van nierfalen.

Onderzoekers van de Indiana University School of Medicine zeggen dat ze in laboratoriumomstandigheden met succes een acute nierinsufficiŽntie hebben behandeld met cellen die genetisch geprogrammeerd zijn om het eiwit te produceren. Volgens Katherine Kelly en prof. Jezus Dominguez wijzen hun bevindingen op een mogelijke toekomstige intraveneuze behandeling met dergelijke cellen.

De cellen zouden dan de nier zelf opzoeken en daarin bijdragen aan een hernieuwde opbouw. Mogelijk kan deze therapie de transplantatietechnologie op termijn vervangen.

Volgens de wetenschappers zijn ze in staat om acuut nierfalen in dierlijke modellen te behandelen met behulp van cellen bewerkt tot een eiwit dat normaal alleen wordt gevonden wanneer de nieren in embryo's in ontwikkeling zijn. Dit eiwit, genaamd SAO, wordt ook geproduceerd door de lever tijdens periodes van lichamelijke stress door infecties, koorts of een operatie.

De studie wordt gedetailleerd beschreven in het komende augustusnummer van het American Journal of Physiology.

Gepubliceerd: maandag 28-06-2010
Bron: Universiteit van Indiana | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier