Matige nierfunctie vermindert geestelijke vermogens

Door Merel Dercksen 

Niet alleen ouderen, maar ook mensen van middelbare leeftijd krijgen in een relatief vroeg stadium van nierfunctieverlies al te maken met verminderde geestelijke vermogens. Het is van belang om dat op tijd op te sporen, stellen Taiwanese onderzoekers, omdat die eerste tekenen van achteruitgang over kunnen gaan in dementie.

Verschillende studies hebben laten zien dat mensen al in een vroeg stadium van nierfalen verminderde geestelijke vermogens hebben. Maar, zeggen Taiwanese onderzoekers, deze studies zijn vrijwel zonder uitzondering uitgevoerd onder ouderen, die naast hun verminderde nierfunctie nog andere aandoeningen hadden. Bovendien is in de meeste onderzoeken maar van een beperkt aantal cognitieve tests gebruik gemaakt.

De Taiwanezen vergeleken daarom 64 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 54 jaar, met matig nierfunctieverlies, met 192 even oude controlepersonen met een vergelijkbare opleiding maar een normale of slechts licht verminderde nierfunctie. Ze lieten deze proefpersonen een grote hoeveelheid tests maken, op het gebied van taal en rekenen en geheugen, en voerden ook neuropsychologische onderzoeken uit.

De vrouwen met matig nierfunctieverlies bleken over het geheel genomen en gecorrigeerd voor bijkomende factoren als psychosociale omstandigheden, slechtere cognitieve vermogens te hebben dan de controlepersonen.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om door routinecontroles bij patiŽnten met matig nierfunctieverlies de eerste tekenen van cognitieve achteruitgang al te onderkennen, omdat die kunnen leiden tot dementie.

Gepubliceerd: donderdag 01-07-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier