Nieuw eiwit kan behandeling algemene nierziekte sturen

Door Gerard Kok 

Wetenschappers van de Boston University School of Medicine hebben een eiwit geÔdentificeerd dat een sleutelrol speelt bij idiopathische membraneuze nefropathie. Membraneuze nefropathie is een relatief vaak voorkomende nieraandoening, waarbij het membraan in de glomeruli geleidelijk wordt aangetast, en een van de mogelijke oorzaken van het Nefrotisch Syndroom. In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de membraneuze nefropathie te vinden, en heet de ziekte 'idiopathisch'. De vondst van het eiwit is belangrijk, omdat het de diagnose van idiopathische membraneuze nefropathie zou kunnen vereenvoudigen.

De onderzoekers ontdekten in het bloed van patiŽnten met idiopathische membraneuze nefropathie antistoffen tegen het M-type fosfolipase A2 receptor eiwit (PLA2R). Bij gezonde mensen en patiŽnten met secundaire membraneuze nefropathie, waarbij er wťl een oorzaak is voor de ziekte, vonden zij deze antistoffen niet. Het PLA2R eiwit wordt gemaakt door podocytcellen, die zich in het filtratiemembraan in de glomerulus bevinden, en een belangrijke rol vervullen bij het voorkomen dat eiwit in de urine lekt. De precieze functie van het PLA2R eiwit is nog onduidelijk.

De wetenschappers veronderstellen dat het lichaam van de patiŽnten antistoffen tegen PLA2R aanmaakt, die vervolgens de podocytcellen aanvallen. De PLA2R eiwitten en antistoffen slaan vervolgens neer, en beschadigen de podocytcellen. De nieren lekken hierdoor eiwitten in de urine.

Voorts ontdekte het onderzoeksteam dat de hoeveelheid antistoffen tegen PLA2R in het bloed direct samenhangt met de hoeveelheid eiwit in de urine. De antistoffen liepen zelfs iets vooruit op de eiwitten; als de hoeveelheid antistoffen daalde, daalde het eiwit in de urine vlak daarna ook, als het niveau antistoffen steeg, steeg het eiwit daarna eveneens. Dit is van belang bij het bepalen van de medicatie, omdat membraneuze nefropathie vaak wordt behandeld met krachtige immuunsysteem onderdrukkende middelen, waarvan het gebruik niet zonder risico is. Door het niveau van de antistoffen in het bloed te monitoren, kan de medicatie beter worden afgesteld.

Naast een verbeterde behandeling van idiopathische membraneuze nefropathie, voorzien de onderzoekers dat de diagnose van de ziekte kan worden vereenvoudigd, omdat een nierbiopt achterwege kan worden gelaten. Een test op aanwezigheid van PLA2R antistoffen in het bloed zou kunnen volstaan.

Gepubliceerd: donderdag 24-06-2010
Bron: NephcEurope | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier