Steeds meer doden door resistente schimmels

Door Merel Dercksen 

Jaarlijks sterven in Nederlandse ziekenhuizen tientallen patiŽnten met een verzwakt immuunsysteem aan de gevolgen van agressieve infecties met resistente schimmels. Getransplanteerden behoren tot de mensen die een verhoogd risico lopen ziek te worden.

Tenminste vijf procent van alle aspergillus-soorten, een schimmel waarvan iedereen dagelijks de sporen inademt, is resistent tegen azolen. Azolen vormen een van de twee groepen medicijnen die ingezet kunnen worden bij schimmelbestrijding. Dat blijkt uit Nethmap 2010, een jaarlijks onderzoek over antibioticagebruik en geneesmiddelenresistentie van bacteriŽn, schimmels en virussen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM.

Tot enkele jaren geleden kwamen resistente schimmels nauwelijks voor. In 2000 dook voor het eerst een resistente variant op van een aspergillus-schimmel. Het staat niet vast hoe de resistentie van schimmels voor azolen ontstaat. Het ligt volgens arts microbioloog professor Paul Verweij van het UMC Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen voor de hand dat het veelvuldige gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw, als bestanddeel van schimmelwerende verf en in beschermlagen van matrassen er mee te maken heeft.

De onderzoekers van Nethmap 2010 verwachten dat steeds meer van dit soort schimmels resistent zullen worden. In sommige academische ziekenhuizen is nu al meer dan 8 procent van alle Aspergillus-schimmels resistent tegen azolen.

Aspergillus-schimmels kunnen diepe, zogeheten invasieve schimmelinfecties veroorzaken die voor patiŽnten met een verzwakt immuunsysteem levensbedreigend zijn. PatiŽnten met leukemie lopen het grootste risico om een dergelijke schimmelinfectie op te lopen. Maar ook patiŽnten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan lopen een verhoogd risico op invasieve schimmelinfecties. Datzelfde geldt, maar in mindere mate, voor mensen met autoimmuunziekten, mensen die hiv-positief zijn en aids-patiŽnten.

Jaarlijks maken tussen de tien- en vijftienduizend mensen deel uit van de risicogroepen. Van hen krijgen tweehonderd tot vierhonderd mensen daadwerkelijk een invasieve schimmelinfectie, schat Verweij. Hij zegt dat dertig procent van alle mensen in de risicogroepen die zo'n infectie oplopen aan de gevolgen ervan overlijdt. Jaarlijks komt dat neer op zestig tot honderdtwintig mensen.

Het enige alternatief voor azolen kan alleen per infuus gegeven worden. Maar vaak wordt de resistentie voor azolen te laat ontdekt om nog een ander middel te kunnen geven.

Gepubliceerd: donderdag 17-06-2010
Bron: NOS | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier