Artsen controleren nierfunctie bij lithiumgebruik onvoldoende

Door Merel Dercksen 

Psychiatrische patiŽnten die het middel lithium gebruiken, lopen een verhoogd risico op nierproblemen. Nederlandse artsen blijken dit veel minder goed te controleren dan de richtlijnen aangeven.

Mensen met een bipolaire stoornis (manische depressie) krijgen lithium voorgeschreven om dit te reguleren. Maar dit middel kan bijwerkingen hebben op de schildklier en de nieren. Om dit te controleren dienen de spiegels van lithium, creatinine en thyroÔdstimulerend hormoon (tsh) regelmatig gecontroleerd te worden. Daar zijn richtlijnen voor van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, bij stabiel gebruik moet de controle twee keer per jaar plaatsvinden.

Noor van de Beek en collega's onderzochten of Nederlandse artsen zich wel aan deze richtlijnen houden. Het gaat dan om psychiaters en huisartsen. Ze vroegen de gegevens op van het klinisch-chemisch laboratorium in de regio Apeldoorn over lithiumcontroles van 2004 in huisartsenpraktijken en de ggz. In deze regio wonen ongeveer 250.000 mensen.

Ruim 11% van de psychiaters en bijna een kwart van de huisartsen controleerde de lithiumspiegels niet zo frequent als werd geadviseerd door de richtlijn uit 2001. Creatinine- en tsh-waarden werden zowel door de huisartsen als door de psychiaters nog minder vaak volgens de richtlijn gecontroleerd. Ook hierbij hielden de psychiaters zich er beter aan dan de huisartsen.

Op basis van deze resultaten stellen de onderzoekers voor om een waarschuwingssysteem in te stellen vanuit het laboratorium dat de arts informeert wanneer een patiŽnt een controle heeft gemist. Ook zou het kunnen helpen, denken ze, als lithium alleen nog maar door psychiaters voorgeschreven zou mogen worden en niet meer door huisartsen.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het effect van lithium op de nieren. Zo heeft het Meander MC in Amersfoort hier een speciaal zorgpad voor ontwikkeld.

Gepubliceerd: vrijdag 18-06-2010
Bron: Tijdschrift voor Psychiatrie | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier