Over een kam scheren groepen chronisch zieken werkt niet

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Integrale bekostiging dekt een veel kleiner deel van de huisartsenzorg dan demissionair minister Klink ons nu al een hele tijd probeert aan te praten. PatiŽnten met diabetes, COPD en hartfalen komen veel vaker voor andere klachten bij de huisarts dan voor hun chronische aandoening.

Volgens Klink, die daarin de zorgverzekeraars napraatte, zijn de hoge kosten die bijvoorbeeld diabetespatiŽnten maken het directe gevolg van hun aandoening. Een systeem van integrale bekostiging zou dan een groot deel van de eerstelijnszorg dekken.

Hiervan blijkt nu, volgens een onderzoek van het NIVEL, niets te kloppen. Het hele circus van de integrale bekostiging lijkt nu al failliet. Dat vrijwel alle betrokkenen uit het veld en anderen die dicht bovenop de materie zitten, hadden voorspeld dat het zo niet werkte, werd aan de kant geschoven. Net als bij het EPD, dat gelukkig op het nippertje door de Eerste Kamer is tegengehouden, werden ook hier de echte experts niet gehoord.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben we achter de rug. De meeste partijprogramma's geven niet echt reden tot juichen op het gebied van de gezondheidszorg. Maar de kans dat het CDA weer de minister van Volksgezondheid gaat leveren, de grote wens van Ab Klink die dolgraag 'zijn karwei wil afmaken', is nu wel heel klein.

Er is dus een kans op vernieuwing. Laten we dan ook hopen dat er in de toekomst een frisse wind gaat waaien op het ministerie van VWS. Een kabinet dat niet het ene kind na het andere met het badwater wegwerpt, de beste adviezen bij voorkeur naast zich neerlegt en de Kamer minacht, zou een zegen zijn voor het land. En zeker voor de zorg.

Gepubliceerd: maandag 14-06-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier