Medicijnen tegen SLE in gevorderd stadium van ontwikkeling

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat er binnen afzienbare termijn voor het eerst een medicijn op de markt komt tegen Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Bij deze auto-immuunziekte die ook de nieren aantast, worden op dit moment algemene afweeronderdrukkers ingezet.

Al een halve eeuw proberen farmaceuten een medicijn te ontwikkelen tegen SLE. De bedrijven Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC zijn bezig met een vergunningsaanvraag voor een medicijn dat ze samen hebben ontwikkeld, Benlysta. Dat zou dan het eerste speciaal voor SLE ontwikkelde medicijn zijn. Ook andere bedrijven zijn een eind op weg, aangezien meerdere het afgelopen jaar in de openbaarheid hebben gebracht dat ze geld hebben opgehaald voor de verdere ontwikkeling van hun eigen middelen tegen SLE. De meeste van deze bedrijven, in de VS, Europa en IsraŽl, zijn dit jaar gestart met de eerste onderzoeken.

Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC verwachten dat Benlysta begin volgend jaar al in de VS en Europa op de markt kan komen. Volgens analisten is het medicijn een potentiŽle 'blockbuster'. 'Investeerders hebben duidelijk een hernieuwde interesse in lupus,' zegt analist Brian Skorney. 'Als je een effectieve therapie goedgekeurd krijgt door de FDA, kun je er een hoop aan verdienen.'

Benlysta wordt via een infuus toegediend. Het remt de rijping van antilichaam-producerende B-cellen. Hierdoor neemt het aantal antilichamen dat zich tegen het eigen lichaam van de patiŽnt richt af. Uit onderzoek bleek dat Benlysta de ziekteactiviteit kan minderen. Ook lijkt het erop, dat patiŽnten die het medicijn gebruiken, minder gevoelig worden voor nieuwe opvlammingen.

Gepubliceerd: dinsdag 22-06-2010
Bron: Wall Street Journal | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier