'Automatische bloeddrukmeter geeft te rooskleurig beeld'

Door Merel Dercksen 

Automatische bloeddrukmeters geven niet altijd dezelfde waarden aan als metingen met de hand. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt nu, dat de uitslagen structureel lager zijn. En vooral bij ouderen zijn de verschillen opmerkelijk. Deze patiŽnten lopen dus mogelijk ongemerkt met een te hoge bloeddruk rond, als hun arts nooit met de hand de bloeddruk opneemt.

Steeds meer zorgverleners stappen voor het meten van de bloeddruk van hun patiŽnten over op automatische bloeddrukmeters. Maar al langer is niet iedereen overtuigd van de correctheid van de metingen van deze apparaten. Artsen uit CaliforniŽ hebben daarom een eenvoudig onderzoekje uitgevoerd bij 337 hartpatiŽnten die op controle kwamen.

Bij al deze patiŽnten maten ze de bloeddruk niet een, maar twee keer direct na elkaar: met een automatisch meter en dan een keer met de hand. De boven- en onderdrukken waren bij deze patiŽnten gemiddeld 2 mm Hg hoger wanneer met de hand werd gemeten dan wanneer de artsen de automatische bloeddrukmeter het werk lieten doen. Een klein, maar volgens de onderzoekers significant verschil. Bij een op de vijf patiŽnten vonden ze verschillen, en die waren groter bij ouderen.

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat bij patiŽnten bij wie de bloeddruk onder controle lijkt als er een automatische meter gebruikt wordt, er blijkbaar nog altijd sprake kan zijn van hypertensie.

Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010
Bron: American Journal of Cardiology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier