Extra begeleiding voor Duitse transplantatiepatiŽntjes

Door Merel Dercksen 

De Medizinische Hochschule Hannover, het grootste centrum voor niertransplantaties bij kinderen in Duitsland, en ziekenfonds Techniker Krankenkasse hebben een overeenkomst gesloten om kinderen uit de deelstaat Niedersachsen die een niertransplantatie ondergaan, intensiever te begeleiden. De kinderen en hun ouders krijgen ook veel meer psychologische en sociaal-maatschappelijke begeleiding.

In het ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer twintig kinderen getransplanteerd. In de 40 jaar dat het centrum deze operaties uitvoert, is wel gebleken, dat het voor zowel de kinderen als hun ouders een zware belasting is, die veel vragen oproept. En dat de kinderen andere, intensievere, begeleiding nodig hebben dan getransplanteerde volwassenen. Daarom hebben het ziekenhuis en een groot ziekenfonds de handen ineen geslagen. Zij hebben een overeenkomst gesloten die moet leiden tot geÔntegreerde verzorging en optimale begeleiding. Daarbij gaat het ook om psychische ondersteuning.

Dr. Andreas Tecklenburg, vice-president van de Medizinische Hochschule Hannover, verwacht dat met de geÔntegreerde zorg niet alleen betere resultaten geboekt worden, maar dat de patiŽnten ook sneller hun normale leven weer kunnen oppakken. De kern van de overeenkomst bestaat uit 'sectoroverschrijdende rondomzorg' en nazorg die is toegespitst op de leeftijd van de patiŽnt.

Alle jonge nierpatiŽnten en hun ouders krijgen in de periode rond de transplantatie een eigen casemanager, die 24 uur per dag bereikbaar is. Daarnaast vergoedt het ziekenfonds voor de gezinnen een herstelperiode in een goed aangeschreven revalidatiecentrum. Kinderen van 16 en 17 jaar krijgen extra training om te zorgen dat ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid gaan nemen. Daar hoort bijvoorbeeld voorlichting bij over het gebruik van alcohol en drugs in combinatie met medicijnen. Maar ook de ouders van deze tieners krijgen cursussen aangeboden, in de hoop dat ze hun kinderen dan makkelijker volwassen laten worden.

Het verdrag is het eerste in zijn soort in Duitsland. Het is voor onbepaalde tijd aangegaan.

Gepubliceerd: vrijdag 11-06-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier