Nepalees niertransplantatieprogramma nu wel succesvol

Door Merel Dercksen 

In 2008 startte Nepal voor de tweede keer een niertransplantatieprogramma. De eerste keer was het stilgelegd nadat bij de eerste en enige getransplanteerde patiŽnt afstoting optrad. Nu, bijna twee jaar later, blijkt het nieuwe programma wel succesvol.

In het ziekenhuis van de Tribhuvan universiteit in de hoofdstad Kathmandu zijn met hulp van een Australische chirurg in de periode van een jaar 35 transplantaties uitgevoerd. Dat is minder dan gepland: het hoofd van de afdeling nefrologie wilde oorspronkelijk twee transplantaties per week doen. Alle patiŽnten ontvingen een nier van een levende donor. Meestal was dat een van de ouders van de patiŽnt, in elk geval gaat het in Nepal altijd om zeer nabije familie of een partner. Bij vier patiŽnten slaagden de artsen erin te transplanteren voordat dialyse noodzakelijk werd.

In Nepal worden na transplantatie dezelfde medicijnen gebruikt als in Europa. Acute afstoting kan daarom in principe goed opgevangen worden. Van de 35 nieren die in dit ene gerapporteerde jaar zijn getransplanteerd is er tot nu toe dan ook nog niet een verloren gegaan waardoor de patiŽnt weer moest gaan dialyseren. Wel zijn twee patiŽnten overleden: een liep een bloedvergiftiging op tijdens de operatie en een ander kreeg een hersenbloeding.

Ook de uitname van de nieren verloopt goed: de meeste donoren hadden geen last van de operatie.

Gepubliceerd: zaterdag 12-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier