'Vitamine E vermindert behoefte antistolling'

Door Merel Dercksen 

Franse onderzoekers menen aanwijzingen te hebben dat kinderen die hemodialyse doen, baat hebben bij kunstniermembranen met vitamine E. Die zouden de klonterneiging van het bloed verminderen, waardoor de kinderen minder antistollingsmedicijnen nodig hebben.

Tijdens hemodialyse zijn antistollingsmiddelen als heparine nodig, om te voorkomen dat het bloed samenklontert wanneer het buiten het lichaam is. Maar die leveren een verhoogd risico op bloedingen bij de patiŽnt. Franse wetenschappers onderzochten het effect van een membraan met een coating van vitamine E op de hoeveelheid heparine die jonge dialysepatiŽnten nodig hebben. Ze deden dat in een zeer klein onderzoekje: met zeven deelnemers.

Bij deze dialysepatiŽnten begonnen de onderzoekers tijdens de behandeling een membraan met vitamine E te gebruiken. Daarna verminderden ze de dosis heparine die de deelnemers kregen elke week. De hoeveelheid aan het begin van het onderzoek stelden ze op 100 procent, in de tweede week zakten ze terug naar 70 procent en in de derde week naar 30. Vervolgens keken ze naar de mate van stolling die op verschillende plaatsen in de kunstnier en de bloedlijnen optrad.

In de eerste en tweede week had het bloed van de patiŽnten niet meer dan anders de neiging buiten het lichaam te stollen. In de derde week, toen de patiŽnten nog maar 30 procent van hun oorspronkelijke dosis heparine kregen, begonnen er bij zes van de zeven patiŽnten wel stolsels te ontstaan. Bij de zevende patiŽnt niet, en daar bleek de heparine in de vierde week zelfs helemaal gestopt te kunnen worden.

Het lijkt erop, schrijven de onderzoekers, dat membranen met een coating van vitamine E eraan bij kunnen dragen dat jonge hemodialysepatiŽnten met minder antistollingsmiddelen toe kunnen. Hierdoor zouden ze minder risico op bloedingen lopen.

Gepubliceerd: woensdag 09-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier