Ruim twee maal meer donorregistraties tijdens Ramadan

Door Merel Dercksen 

Tijdens de Ramadan, de islamitische vastenmaand, zijn veel meer moslims bereid zich als donor te laten registreren dan anders. Dat blijkt uit onderzoek in Iran. Daarom zou juist die maand aangegrepen moeten worden om donatie onder moslims te promoten.

Niet alleen in Nederland, maar in de meeste landen is een tekort aan organen de reden dat er minder getransplanteerd wordt dan op grond van het aantal patiŽnten wenselijk zou zijn. Om meer mensen tot donatie aan te zetten, wordt vaak een beroep gedaan op solidariteit en menslievendheid. Deze twee zaken zijn binnen de grote religies ook van belang, en in sommige perioden wordt daar extra de nadruk op gelegd. In de Islam is dat bijvoorbeeld tijdens de Ramadan, de jaarlijkse vastenmaand.

Iraanse wetenschappers onderzochten of de bereidheid een orgaan af te staan toeneemt in hun land tijdens de Ramadan. Ze keken daarbij naar het aantal mensen dat zich liet registreren als postmortale donor, dus niet naar het werkelijke aantal donaties. Ze vergeleken het aantal donoren die die zich tijdens de Ramadan lieten registreren, met het aantal van degenen die dat de maand ervoor deden. Daarnaast registreerden ze de sociaal-economische omstandigheden van de niewe donoren. Het gemiddeld aantal nieuwe donoren per dag tijdens de Ramadan in 2007 vergeleken ze met de daggemiddelden van alle andere maanden in het jaar.

Tijdens deze ramadanmaand lieten 11.528 IraniŽrs zich als donor registreren, tegen 4.538 in de maand ervoor. Dat is ruim tweeŽnhalf keer zo veel. Ook vergeleken met andere maanden in hetzelfde jaar was het daggemiddelde tijdens de Ramadan veel hoger. Ten slotte vonden de onderzoekers duidelijk sociaal-economische verschillen tussen de mensen die zich in een normale maand, en degenen die zich tijdens de Ramadan als donor lieten registreren.

De wetenschappers denken inderdaad dat de toename in de bereidheid een orgaan af te staan komt door de onderstreping van het belang van altruÔsme door massamedia en religieuze organisaties. Ze vinden dat de Ramadan grote mogelijkheden biedt om orgaandonatie te promoten in de Islamitische wereld. Dit jaar start de Ramadan op 11 augustus.

Gepubliceerd: vrijdag 25-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier