Weggebrande niertumor komt niet sneller terug dan na operatie

Door Merel Dercksen 

Het wegbranden van een kleine niertumor met behulp van radiogolven is op korte termijn beter voor de patiŽnt dan een operatie. Het risico op complicaties is kleiner, en de nierfunctie blijft vaak beter behouden. Uit de eerste gegevens over de effecten op langere termijn, blijkt dat de tumoren ook niet sneller terugkomen dan na een operatie.

Het verwijderen van een niertumor met behulp van radiogolven komt steeds vaker voor. Bij deze radiofrequentie-ablatie (RFA) wordt een elektrode in de tumor ingebracht, waar vervolgens radiogolven doorheen gestuurd worden. De tumor wordt op deze manier van binnenuit weggebrand. Oorspronkelijk werd de techniek alleen toegepast bij patiŽnten die niet geopereerd konden worden, maar het wordt steeds meer een gelijkwaardig alternatief voor chirurgie. De hersteltijd is veel korter, en het risico op bloedingen kleiner. Ook hoeft er niet, zoals bij een operatie, gezond nierweefsel rondom de tumor weggenomen te worden. De effecten op de lange termijn, of de tumor terugkomt, zijn alleen nog niet bekend.

Amerikaanse urologen en radiologen hebben geanalyseerd hoe het hun patiŽnten, bij wie ze met RFA een niertumor hadden verwijderd, in de jaren daarna verging. In 7,5 jaar behandelden ze 243 kleine niertumoren bij 208 patiŽnten. In ongeveer vier op de vijf gevallen ging het om niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker.

De eerste behandeling met RFA slaagde bij 97 procent van de tumoren. En de vijfjaarsoverleving zonder dat de ziekte terugkwam, was ruim 90 procent. Hoewel dit nog niet alles zegt over de echt lange termijn, lijkt RFA een veilige methode om kleine niertumoren te verwijderen, waarbij het risico dat de tumor terugkomt niet groter is dan bij chirurgie.

Gepubliceerd: dinsdag 08-06-2010
Bron: Cancer | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier