'Betalen voor organen moreel goed te rechtvaardigen'

Door Erwin Kompanje

In Nederland is al langere tijd geleden de conclusie getrokken dat het bieden van een ruime financiŽle vergoeding aan levende donoren een reŽle en moreel te rechtvaardigen mogelijkheid is.*

De veelgenoemde bezwaren, zoals uitbuiting en verleiding van minder draagkrachtigen, zijn niet doorslaggevend en overtuigend. Dat wordt in dit recente Amerikaanse onderzoek nog eens bevestigd.

Het bieden van een betaling of vergoeding van ziektekostenpremie zou in belangrijke mate kunnen bijdragen aan het reduceren van de wachttijd op een nier voor transplantatie.

Dat iemand iets bijzonders doet voor een ander wordt in onze samenleving als moreel prijzenswaardig gezien. Maar ook wordt het financieel belonen van bijvoorbeeld een bijzondere daad of gevaarlijke arbeid (belonen bij het oplossen van een misdaad, hoger salaris of gevarengeld bij risicovol werk) normaal gevonden.

Deze twee moreel juiste aspecten worden bij betaalde nierdonatie bij elkaar gebracht.

Dr. Erwin J.O. Kompanje is klinisch ethicus in het Erasmus MC in Rotterdam.

*) CEG Signalering Ethiek en Gezondheid, 2007

Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010 | Reacties (4)

Reageer op dit artikel

 • Joop van Lier, Waalre
  06-12-2010 11:22

  Het is hard nodig dat levende orgaandonoren eindelijk eens een ruimhartiger vergoeding van door hen gemaakte onkosten krijgen en een betere compensatie van inkomensverliezen. Er is in dat opzicht veel mis. Zolang daar geen verbetering in komt, is de discussie over wel of geen financiŽle vergoeding voor een donatie vooral 'voer voor ethici'. Die discussie mag van ons, maar donoren worden er niet mee geholpen. We moeten ook eens af van de vaak gehoorde mening dat het afstaan van een orgaan een buitengewoon menslievende daad is die veel waardering, zelfs bewondering verdient. Er zijn helaas nogal wat nierpatiŽnten die dit denken en om die reden moeite hebben een aangeboden nier te aanvaarden, ja deze zelfs weigeren. De meeste levende donoren hebben echter een duidelijk belang bij hun besluit om bijvoorbeeld een nier af te staan.

  Joop van Lier
  Voorzitter
  Vereniging van Nierdonoren

 • snoezel, hdl
  07-06-2010 21:18

  Nou ik heb mij beschikbaar gesteld als donor, ik hoef er geen geld voor , maar het zou wel mooi zijn als er individueel naar de thuis situatie zou worden gekeken door de nierstichting, aangezien wij geen bedrijf hebben, ik huisvrouw ben, maar wel extreem veel werk hebben in onze thuis situatie vergeleken met de doorsnee NLer, en er geen thuiszorg beschikbaar word gesteld, er word dan nl gesteld dat er een gezonde man in huis is die bepaalde taken maar moet doen, maar buiten moet hier ook veel gebeuren, dus moeten wij zelf kosten maken om de thuis situatie voor ons als gever een beetje bij benadering te krijgen zo als wij gewend zijn, dus het kost ons geld !!terwijl voor de ontvanger wel van alles geregeld word ,want die is ziek? Ik niet maar er word wel aan voorbij gegaan zo dat ik mij thuis niet kan inzetten zoals normaliter na deze operatie.Dus ik vind eigenlijk wel dat dat een punt van aandacht mag hebben voor de verzekeraars,ik mats hun zo wel ,ten koste van......

 • Amber
  04-06-2010 11:13

  @Heleen
  Ik was hier ook nooit voorstander van. Maar Kompanje heeft wel een goed punt als hij zegt dat we het belonen van een bijzondere daad of gevaarlijke arbeid wel gewoon vinden. Waarom dit dan niet? Hij zet mij tenminste wel aan het denken!

 • heleen van nierop, MONSTER
  04-06-2010 10:41

  handel kent geen moraal.
  wel medische nadelen en onrechtvaardigheid
  heleen van nierop

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier