IJzerinfuus verbetert nierfunctie hartpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Uit een subanalyse van een studie naar de werking van een ijzerpreparaat bij patiŽnten met chronisch hartfalen en een ijzertekort, blijkt dat het onderzochte middel de nierfunctie bij deze patiŽnten licht kan verbeteren.

Prof.dr. Piotr Ponikowski, cardioloog in Wroclaw, maakte dat bekend tijdens een recente bijeenkomst van de Heart Failure Association in Berlijn. Het onderzoek was gedaan naar Ferinject, dat de werkzame stof ijzer(III)carboxymaltose bevat. Het wordt intraveneus toegediend.

PatiŽnten met hartfalen krijgen vaak ook nierproblemen. Huidige therapieŽn bij hartfalen hebben weinig tot geen gunstig effect op de achteruitgang van de nieren. In dit onderzoek kreeg twee derde van de in totaal 459 patiŽnten wekelijks een infuus met Ferinject toegediend, tot hun ijzertekort was weggewerkt. Daarna kregen ze nog eenmaal per maand een onderhoudsdosis. Het ging om patiŽnten met en zonder bloedarmoede. De overige patiŽnten kregen een placebo ingespoten.

Aan het eind van de studie, na 24 weken, bleken de patiŽnten die het ijzerpreparaat kregen gemiddeld een iets betere nierfunctie te hebben dan aan het begin, terwijl die bij de controlepatiŽnten juist iets was afgenomen. Het ging om zeer kleine verschillen, een gewijzigde filtratiesnelheid van enkele milliliters per minuut, maar volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten wel significant.

Gepubliceerd: woensdag 02-06-2010
Bron: PR Newswire | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier