'Betalen voor organen zou uitgeprobeerd moeten worden'

Door Merel Dercksen 

Donoren nemen geen grotere risico's voor meer geld

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan een gereguleerde markt voor nieren van levende donoren het aantal voor transplantatie beschikbare nieren verhogen. En uit onderzoek dat zij hebben gedaan naar de motivatie die mensen zeggen te hebben om wel of niet te doneren, blijkt dat het risico op uitbuiting niet erg groot is. Daarom zou zo'n gereguleerde vergoeding voor levende nierdonoren uitgeprobeerd moeten worden, vinden ze.

Er zijn veel argumenten voor gereguleerde betalingen voor levende nierdonatie, en veel argumenten tegen. En niemand weet wat het werkelijke effect zou zijn als dit ingevoerd zou worden. Een voordeel zou kunnen zijn dat meer mensen een nier afstaan, wat de wachtlijsten verkort en de levens van nierpatiŽnten verbetert. Maar er is ook het risico op ethisch onaanvaardbare situaties.

Wetenschappers uit Philadelphia hebben geprobeerd te onderzoeken wat mogelijke redenen zijn om een nier af te staan, en betrokken daarbij ook betaling. Ze deden dit door 550 mensen een vragenlijst voor te leggen, bestaand uit twaalf verschillende scenario's. Die varieerden in de hoeveelheid geld die de donor zou krijgen, het risico dat die zou lopen later zelf een nierziekte te krijgen, en in wie de ontvanger van de nier zou zijn. De deelnemers moesten, per scenario, aangeven of ze bereid zouden zijn een nier af te staan als die situatie zich voordeed.

De onderzoekers benaderden hun deelnemers in de bus en in de trein. Uiteindelijk vulden 409 mensen de lijst helemaal in, en van hen waren er 342 medisch geschikt om te doneren. De onderzoekers keken niet alleen of de hoeveelheid geld die een donor binnen een gereguleerde markt ontvangt iets uitmaakt voor de bereidheid een nier af te staan, maar ook of de verhouding van die vergoeding tot het inkomen van de potentiŽle donor van belang is. En of deze mensen ook bereid zouden zijn tot altruÔstische donatie, zonder betaald te worden.

De onderzoekers concluderen dat de bereidheid van mensen om een nier af te staan sterk toeneemt als het risico dat ze zelf iets krijgen aan de overgebleven nier, kleiner wordt. Ook een hoger geldbedrag als vergoeding en een familielid als ontvanger zorgen ervoor dat mensen eerder een nier afstaan. Het blijkt alleen niet zo, dat als de vergoeding maar groot genoeg is, mensen grotere risico's voor lief nemen. Dat is een van de zaken, waar tegenstanders van betaalde donatie bang voor zijn. Ook tussen betaling en inkomen vonden de onderzoekers geen verband. En mensen die voor niets een nier wilden afstaan, wilden dat nog steeds wel doen als er ook de mogelijkheid was dat ze er wel voor betaald werden.

Uit dit onderzoek blijkt, dat gereguleerde betaling van levende nierdonoren er niet toe leidt, dat mensen in geldnood onnodige risico's gaan nemen. Maar het is natuurlijk wel allemaal theoretisch, en volgens de onderzoekers is het maar de vraag of mensen in de praktijk net zo zouden reageren als ze nu geantwoord hebben. Het is daarom tijd voor een test met gereguleerde vergoedingen in de echte wereld, vinden ze.

Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010
Bron: Annals of Internal Medicine | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Heleen van Nierop, monster
  04-06-2010 10:46

  nooit aan beginnen
  handel is handel
  en de markt heeft geen moraal
  Heleen van Nierop, monster

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier