Cholesterolverlagers slecht voor nieren, lever en ogen

Door Merel Dercksen 

Mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken lopen en verhoogd risico op acuut nierfalen, een slechte leverfunctie en staar, stellen Britse onderzoekers. Maar dat is geen reden om de medicijnen niet meer te gebruiken, omdat er veel hartaanvallen mee voorkomen worden.

Van statines, een veelgebruikte categorie cholesterolverlangende medicijnen, is bekend dat ze als bijwerking spierproblemen kunnen geven. Uit nieuw Brits onderzoek onder meer dan twee miljoen mensen blijkt dat het risico op acuut nierfalen, leverproblemen en staar ook verhoogd is. De onderzoekers vonden ook, dat deze bijwerkingen dosisafhankelijk zijn.

Klinisch epidemioloog dr. Julia Hippisley-Cox en collegaís van de universiteit van Nottingham controleerden de deelnemers, onder wie 226.000 mensen die een statine slikte, zes jaar lang op een heel scala aan ziektes. Ze vonden geen verband tussen de medicijnen en kanker, dementie of botbreuken. Wel bleek dat naarmate de dosis statines die iemand slikte hoger was, het risico op nierfalen toenam.

Maar dit nadeel weegt volgens de onderzoekers niet op tegen de voordelen die ze vonden: als 10.000 hoog-risico vrouwen statines gaan slikken, krijgen er 23 meer dan normaal acuut nierfalen. Maar het aantal gevallen van hartziekten daalt met 271. Bij mannen vonden ze vergelijkbare getallen, alleen hebben die vaker last van spierproblemen. Het risico voor de ernstige bijwerkingen is het grootst in het eerste jaar dat patiŽnten statines slikken.

Gepubliceerd: dinsdag 01-06-2010
Bron: British Medical Journal | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier