Donatiewet Arabische Emiraten in lijn met Sharia

Door Merel Dercksen 

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een wet op orgaantransplantatie aangenomen, die strookt met de Sharia, de islamitische wetgeving. Voortaan is donatie na de dood ook toegestaan. Artsen hopen dat hierdoor het orgaantekort afneemt.

De federale Gezondheidsraad heeft de wet, die is opgesteld door de Nationale Orgaantransplantatie Commissie, kort geleden aangenomen. De commissie heeft goed gekeken naar de wetgeving in andere landen en alle zogenaamde best practices overgenomen. Daarnaast voldoet de wet aan islamitische eisen. In de commissie hadden behalve medici en juristen dan ook Sharia-experts zitting.

Nu de wet is aangenomen, is het mogelijk na de dood meerdere organen te doneren, waaronder de nieren, lever, hart en longen. Een ander deel van de wet gaat over samenwerking tussen de golfstaten en andere landen in de regio. Uitwisseling van organen wordt bijvoorbeeld mogelijk. De volgende stap zal uitgebreidere training van artsen en verpleegkundigen zijn, en voorlichting van de bevolking over donatie en postmortale transplantatie.

Gepubliceerd: zondag 23-05-2010
Bron: Emirates Business 24/7 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier