'Geef nabestaanden donoren belastingvoordeel'

Door Merel Dercksen 

Als je wilt voorkomen dat nabestaanden donatie van organen tegenhouden terwijl de overledene wel donor had willen zijn, kun je ze een belastingvoordeel in het vooruitzicht stellen. Dat is het idee van een Canadese ethicus. Kern van zijn verhaal is dat er veel meer organen gedoneerd zullen worden als de aandacht uit gaat naar familieleden van donoren.

Veel potentiŽle donoren staan uiteindelijk hun organen niet af na hun overlijden, omdat hun nabestaanden dit tegenhouden. In veel landen kunnen de familieleden donatie blokkeren, zelfs als de overledene had aangegeven wel donor te willen zijn. In Canada gaat naar schatting de helft van de organen van overleden donoren hierdoor verloren.

Er wordt op meerdere manieren geprobeerd om deze familieveto's te verminderen. Een voorbeeld is de inzet van speciale donatiefunctionarissen, die het gesprek met de familie aangaan. Tijdens het Congress of the Humanities and Social Sciences in Montrťal opperde Jurgen De Wispelaere, filosoof en ethicus werkzaam aan de universiteit van Montrťal, een andere oplossing. Hij stelt voor nabestaanden van een donor belastingvoordeel te geven. dat zou een 'officiŽle erkenning zijn van hun handelen in het algemeen belang'.

'Ik weet dat het controversieel is, maar dit heeft niets te maken met het creŽren van een markt. Er worden geen organen verkocht.' De Wispelaere heeft zijn ideeŽn uitgewerkt in samenwerking met juriste Lindsay Stirton van de universiteit van Manchester. Behalve dat nabestaanden die de donatiewens van de overledene niet tegenhouden belastingvoordeel zouden moeten krijgen , moet de donatievraag niet op het moment van overlijden gesteld worden, omdat dat te emotioneel is voor de familieleden. Er zou al eerder over gesproken moeten worden.

Ook adviseert De Wispelaere dat mensen die zich als donor hebben laten registreren een ander als 'advocaat' aanwijzen, zodat die hun wens tot doneren kan verdedigen op het moment dat de donor zelf dat niet meer kan en zijn nabestaanden de donatie dreigen tegen te houden.

Behalve dat met deze ingrepen het aantal daadwerkelijk gedoneerde organen zal stijgen, is er ook nog een kans dat degenen die gevraagd wordt 'advocaat' te zijn, er zelf ook toe besluiten zich als donor te laten registreren, verwacht De Wispelaere.

Systemen die uitgaan van automatisch donorschap houden geen rekening met de emoties van de nabestaanden, stelt hij. 'Het belangrijkste is, de focus te verschuiven naar de familie.'

Het idee van belastingvoordeel is nog niet helemaal uitgewerkt. Mogelijk moet de wet ervoor aangepast worden. Het is in Canada al wel toegestaan een vergoeding in de begrafeniskosten van donoren te geven, maar, zegt De Wispelaere, 'die optie gaat nog steeds uit van de donor en niet van de familie.'

Gepubliceerd: dinsdag 15-06-2010
Bron: The Globe and Mail | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier