Overheid kan zoutconsumptie prima verminderen
Door Redactie - Ingezonden mededeling
Er is veel aandacht voor het feit dat in Engeland het zoutgebruik, de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten, de laatste tijd verminderd is. Dit dankzij de actie van een groep gezondheidswerkers onder leiding van de onvermoeibare professor Graham MacGregor.
Maar merkwaardigerwijs heeft een nog veel spectaculairder succes in Finland vrijwel geen aandacht getrokken. Daar is 30 jaar geleden een campagne gestart om de bevolking bewust te maken van de ongunstige invloed van zout op de gezondheid.
Het begon met een serie artikelen en editorials in de grootste invloedrijke krant Helsingin Samomat. Dit werd gevolgd door andere kranten, televisie en radio. Ten slotte heeft het ministerie van Sociale zaken en Volksgezondheid in 1993 een aantal regels en wetten uitgevaardigd die de voedselindustrie verplichten om het zoutgehalte op hun producten te vermelden en een 'hoog zoutgehalte!'-waarschuwing aan te brengen.
Nog effectiever bleek een extra gezond-label als het zout- (en ook het vet)gehalte lager is dan van het gemiddelde product. Deze maatregelen hebben het zoutgebruik van de bevolking met eenderde verminderd. Dit ging gepaard met een daling van de gemiddelde bloeddruk met 10 mmHg en een vermindering van 75-80 procent in de sterfte aan beroertes en hartaanvallen! Een dergelijk effect is met individuele behandeling niet te bereiken.
De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl
Gepubliceerd: vrijdag 23-04-2010 | Reacties (3)
De overheid gaat heel slecht met de gezondheid van mensen om,als zij maar verder kunnen.Ze zijn van veel schuld, komt ook dat veel ongeschoold volk hoge posten heeft,en die doen het verkeerd hoe kan het anders.
Ze zijn asociaal. meer kan ik er niet van zeggen.HV Diaspora
Nooit geweten dat er vaak fosfaat wordt toegevoegd... Gelukkig gebruik ik sowieso weinig prefab maar had het ook nooit gehoord van mijn nefroloog.
sluipmoordenaar.
Nog veel schadelijker voor nierpatienten zijn de E-nummers.
De industrie voegt tijdens de bereiding van voeding fosfaat toe, zoals: E338t/m343, E450t/m452, E1410, E1412t/m1414, E1442. Dit toegevoegde fosfaat wordt vaak vrijwel geheel uit de voeding opgenomen. De industrie voegt fosfaat toe als antiklontermiddel, vochtbinder, emulgator en als smeltzout; kant en klare puddingpoeders bevatten veel fosfaat als verdikkingsmiddel. Aan light limonade en cola wordt fosforzuur toegevoegd. Fosfaatverbindingen worden gebruikt om water aan vlees(waar) en goedkope ham toe te voegen. Ongemerkt kan er meer dan 1000mg fosfaat extra via de voeding opgenomen worden, ook al probeert men het fosfaat te beperken. In duitsland zijn er meer gegevens over E-nummers met verborgen fosfaat. Zie ook: ‘Versteckte Phosphate: Eine Gefahr für Dialyse-Patienten’.