FDA gaat zout in voedingsmiddelen niet controleren

Door Jeroen van Setten 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vandaag ontkend te zijn gestart met onderzoek naar de regulering van het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen.

Het bureau reageert op een verhaal van 20 april in de Washington Post. In dat artikel wordt een deze week uitgebracht rapport van het Institute of Medicine aangehaald, waarin wordt aangedrongen op nationale actie om het natriumgebruik in de Verenigde Staten terug te dringen.

De National Academies of Sciences, waar het Institute of Medicine deel van uitmaakt, adviseert de Amerikaanse regering en de beleidsmakers in de zorg met behulp van rapporten die algemeen worden beschouwd als het laatste woord over medische onderwerpen.

Het rapport stelt dat een hoge inname van natrium leidt tot hoge bloeddruk en het risico van hartaanvallen, beroertes, hartfalen en nierfalen. De kosten voor de samenleving door de hoge zoutconsumptie zouden jaarlijks 73 miljard dollar bedragen. Volgens de Washington Post zou de FDA naar aanleiding van het rapport al actie hebben ondernomen om tot wettelijke regelingen te komen.

Maar de FDA verklaart dat het eerst veel grondiger onderzoek zou moeten doen. Het zou ook moeten overleggen met andere instanties, de volksgezondheids- en de consumentenorganisaties en de voedingsmiddelenindustrie, alvorens te overwegen hoe de regelgeving dan zou moeten worden aangepast.

Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier