Minder zout in levensmiddelen moet afgedwongen worden

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, het Institute of Medicine, vergelijkbaar met onze Gezondheidsraad, heeft aangedrongen op regelgeving rond het natriumgehalte van kant-en-klare voedingsmiddelen.

Volgens het instituut is zo langzamerhand afdoende gebleken dat zelfregulering niet werkt. Het fenomeen zelfregulering wordt, vooral de laatste tien jaar, ook in Nederland gezien als het wondermiddel in de vrije markt op allerlei gebied. De zelfregulering maakt alle feilen van de vrije markt goed. De leveranciers hebben er volgens de predikers van dit principe alleen maar baat bij te zorgen voor een garantiefonds voor reizen, prima bankstellen die jarenlang meegaan en een goede gezondheid van hun klanten.

Iedereen weet intussen wel dat er teveel zout wordt gegeten. Onnodig te veel zout. We weten ook hoe dat historisch verklaarbaar is. Onze voorouders zijn ooit zeedieren geweest en de natuurlijke rem op de inname van het, indertijd op het land levensreddende, zout heeft zich nog niet aan onze manier van leven aangepast.

We vinden zout eten dus lekker. En een onmatige hoeveelheid zout vinden we vaak nog lekkerder. Bovendien went het eten van natriumrijke producten snel. Je wil het steeds zouter hebben en je vindt het dan nog lekkerder. Zo ontstaat ook een wedren tussen fabrikanten. Ze voegen steeds meer zout toe. En blijf jij achter met je zout, dan loopt de verkoop terug. Eenmaal raden wat je dan als fabrikant bedenkt om je verkopen weer snel en goedkoop op peil te brengen.

Net zoals de overheid fors ingrijpt in het erkend ongezonde rookgedrag, zo moet ingegrepen worden in de overmatige zoutconsumptie. Alleen een wettelijke verplichting kan zorgen voor minder zout in het eten. En wie weet gaan de fabrikanten zich dan weer op de echte smaak van hun producten richten. Dat zou toch mooi meegenomen zijn.

Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

  • werner, valkenburg lb
    14-05-2010 21:51

    Bleef het alleen maar bij zout, de voedingsmiddelenindustrie laat niks meer met rust, overal moet er in geknoeid worden, neem maar eens producten waar melk of melkbestanddelen aan zijn toegevoegd. Nam pasgeleden rivierkreeftjes mee van bij AH, ik denk dus dat ik "vis" kocht, blijkt dat ook daar melkbestanddelen doorheen gemengd zijn, kon ik ze dus niet gebruiken omdat onze schoondochter een melkallergie heeft. Daar zou de voedsel en warenautoriteit op moeten toezien! Het is steeds vaker dat het niet is wat het lijkt..............zo zout moeten we het helaas eten.

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier