VUmc doet mee aan run op nierstenen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Ook het VUmc in Amsterdam heeft zich nu de luxe van een eigen niersteenvergruizer gepermitteerd. Het is volgens dit ziekenhuis 'niet meer van deze tijd' patiŽnten niet onmiddelijk te kunnen behandelen of ze naar een ander ziekenhuis te moeten sturen. Tot voor kort deelde het ziekenhuis een mobiele vergruizer met een aantal ziekenhuizen uit de regio.

Het apparaat moet nu alleen even worden terugverdiend. En zoals al jaren geleden is aangetoond betekent dat voornamelijk dat er vaker vergruisd wordt. Ook wanneer dat strikt genomen niet nodig zou zijn. Veel, vooral kleinere, steentjes verdwijnen langs natuurlijke weg als er maar genoeg gedronken wordt. Tanden op elkaar, dat wel, maar het resultaat is 'genezing' op de allergoedkoopste manier.

Voor meer winst hopen de Amsterdammers op veel doorverwijzingen. Waarschijnlijk van de ziekenhuizen die nog niet op het idee gekomen zijn er zelf een aan te schaffen. Mijn inschatting is dat verkopers van vooral de meest geavanceerde vergruizers nog gouden jaren tegemoet gaan in Nederland.

Gepubliceerd: donderdag 01-04-2010 | Reacties (1)

Reageer op dit artikel

 • Beckers, Amsterdam
  18-04-2010 20:16

  Als VUmc staan wij zeker niet achter beleid waarbij inadequaat behandeld wordt met de bedoeling meer geld uit een behandeling te halen. Dit is onethisch en een universitair ziekenhuis niet waardig.

  In Amsterdam is er op dit ogenblik een lange wachttijd voor patiŽnten met nierstenen. Deze patiŽnten moeten, als ze in aanmerking komen voor niersteenvergruizing, op dit ogenblik vaak langer dan 2 weken wachten alvorens hun steen zo klein gemaakt kan worden dat hij spontaan loosbaar is (steentjes met een doorsnede van minder dan een halve centimeter worden makkelijk geloosd, en komen in principe niet in aanmerking voor niersteenvergruizing). In VUmc hebben we een niersteenvergruizer van het nieuwe type geplaatst, met het doel om patiŽnten in zo weinig mogelijk sessies, liefst in 1 sessie, zo goed mogelijk te behandelen.

  Dr G. Beckers
  Werkplekmanager poli urologie

Recente artikelen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier


NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier