'Klassiek model' voor prognose na nierkanker blijft voldoen

Door Merel Dercksen 

Om de overlevingskansen van een patiŽnt met nierkanker na een operatie te voorspellen, wordt een beperkt aantal factoren gebruikt. Spaanse onderzoekers concluderen dat er nog andere kenmerken van de tumor zijn die iets zeggen over de kansen van de patiŽnt, maar dat die allemaal minder voorspellende waarde hebben dan de kenmerken op basis waarvan nu het risico wordt ingeschat.

Urologen van het universitair ziekenhuis in het Spaanse Pontevedra vroegen zich af of bepaalde histologische kenmerken van niercelcarcinomen, die nu niet meegenomen worden in de standaardmethode om te voorspellen hoe het de patiŽnt zal vergaan, wel voorspellende waarde hebben. Ze keken daarbij onder andere naar tumornecrose, of de bloedvaten op microscopisch niveau erbij betrokken zijn en of de tumor zich heeft uitgebreid in het vet rond de nier. Deze kenmerken vergeleken ze met die eigenschappen van de tumor die nu gebruikt worden om te voorspellen wat de overlevingskansen van de patiŽnt zijn.

Deze analyse deden ze bij het weefsel van 139 patiŽnten bij wie een nier was weggenomen vanwege niet-uitgezaaid niercelcarcinoom. De onderzoekers keken zowel naar de invloed van de verschillende factoren op het risico dat een patiŽnt loopt om aan de nierkanker te overlijden, als op de periode na de operatie dat de patiŽnt kankervrij blijft.

Alle kenmerken van de tumor blijken een effect te hebben op het risico aan niercelcarcinoom te overlijden. Het kenmerk dat de grootste voorspellende waarde hiervoor heeft, bleek in een uitgebreide analyse de nucleaire graad (een stadium van de kernen van de individuele tumorcellen) te zijn. Datzelfde kenmerk had, samen met het pT-stadium waarin de tumor zich bevindt, de grootste invloed op de ziektevrije periode. Dit zijn twee 'klassieke' kenmerken, die nu gebruikt worden als voorspellers voor de overlevingskansen van een patiŽnt met niercelcarcinoom.

De nieuwe kenmerken, die de onderzoekers hadden vergeleken met de standaard, blijken allemaal wel iets te zeggen over de ziektevrije overleving en de kankergerelateerde sterfte, maar ze zijn gerelateerd aan, en hebben minder voorspellende waarde dan, de TNM-classificatie, de nucleaire graad en het formaat van de tumor.

Gepubliceerd: zaterdag 03-04-2010
Bron: Actas Urolůgicas EspaŮolas | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier