Amerikaanse nefrologen worden bijgeschoold in ouderenzorg

Door Merel Dercksen 

Omdat er steeds meer oudere mensen komen, en daarmee ook steeds meer oudere nierpatiŽnten, heeft de Amerikaanse beroepsvereniging van nefrologen een online training opgezet. Die is bedoeld om nefrologen bij te scholen in de specifieke problemen die zich voordoen bij ouder nierpatiŽnten. Want in de reguliere opleiding komt deze groep patiŽnten vaak nog amper ter sprake.

Wereldwijd zal het aantal mensen ouder dan 65 de komende decennia waarschijnlijk verdriedubbelen. En omdat het risico op een nieraandoening toeneemt met de leeftijd, zullen nefrologen steeds vaker te maken krijgen met oudere patiŽnten. Nu al vormen 75-plussers de snelst groeiende groep van patiŽnten die starten met dialyse. Steeds meer wordt duidelijk dat in deze patiŽntengroep niet alleen andere aandoeningen vaker voorkomen dan bij jongeren, maar ook dat ouderen anders behandeld moeten worden. Bovendien hebben zij veel vaker bijkomende aandoeningen.

De Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) beveelt aan dat nefrologen in opleiding een aparte module ouderennefrologie volgen, maar een op de vier Amerikaanse opleidingsinstituten heeft hiervoor niets opgenomen in het onderwijsprogramma. Daarom heeft de beroepsvereniging van nefrologen (ASN) een werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep heeft nu een online opleidingsprogramma gelanceerd.

De tekst bestaat uit 38 hoofdstukken, die ingaan op de belangrijkste aspecten van de zorg voor oudere nierpatiŽnten. Hieronder vallen onder andere het bepalen van de filtratiesnelheid, dosering van medicatie, dialyse en beslissingen rond het levenseinde.

De tekst die volledig online staat, is ook toegankelijk voor artsen die geen lid zijn van de ASN.

Gepubliceerd: dinsdag 16-03-2010
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier