Behandeling bij gevorderde nierkanker te duur voor Britten

Door Merel Dercksen 

Het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) heeft deze week een conceptrichtlijn gepubliceerd, waarin staat dat everolimus (Afinitor van Novartis) niet vergoed wordt voor de tweedelijns behandeling van gevorderde nierkanker. In de meeste andere Westerse landen gebeurt dat wel.

Veel Westerse landen, waaronder de EU, Canada en de VS, hebben Afinitor toegelaten als medicijn bij gevorderd niercelcarcinoom dat niet reageerde op een eerdere behandeling met een ander middel als Sutent. In Groot-BrittanniŽ is dat laatste het enige medicijn dat patiŽnten vergoed krijgen bij ernstige vormen van nierkanker. Zoals het er nu naar uitziet, is Afinitor voor hen geen optie als Sutent niet werkt.

Professor Peter Littlejohns, directeur klinische en openbare zorg bij NICE, stelt dat het instituut teleurgesteld is everolimus niet op te kunnen nemen in het vergoedingensysteem voor deze indicatie. Maar volgens NICE is het verhoudingsgewijs te duur. Hoewel er bewijs is dat het klinisch effectief is, zijn er onvoldoende gegevens over hoeveel levensverlenging het daadwerkelijk oplevert, onderbouwt Littlejohns de beslissing. Novartis zou in overleg met het Britse ministerie van gezondheid bereid zijn, de National Health Service korting op het medicijn te geven, maar blijkbaar is dat voor NICE niet voldoende.

De richtlijn ligt nog tot 2 maart ter inzage, waarbij iedereen commentaar mag geven. Daarna zal de richtlijn zo nodig aangepast worden.

Gepubliceerd: vrijdag 19-02-2010
Bron: Therapeutics Daily | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Recente artikelen

  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier


  NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
  Ons Pricaystatement vindt u hier