VUmc onderzoekt behandelkeuze oudere nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Het VUmc gaat onderzoek doen naar de keuze van oudere nierpatiŽnten voor een behandelvorm die voor hen geschikt is. Aan het onderzoeksteam worden ook twee mensen toegevoegd, die die keuze zelf hebben moeten maken.

Met subsidie van de Nierstichting en in samenwerking met de NierpatiŽnten Vereniging Nederland voert het VU Medisch Centrum in Amsterdam onderzoek uit naar de overwegingen van ouderen en professionals rondom het kiezen voor een bepaalde behandelvorm. Het gaat dan om de vragen: wel of niet transplanteren, welke vorm van dialyse (hemodialyse of buikspoeling), of misschien zelfs wel alleen conservatief en symptoombestrijdend behandelen? De onderzoekers zijn geÔnteresseerd in de overwegingen en ervaringen van ouderen maar ook van de professionals zoals de nefroloog, de verpleegkundige, de maatschappelijk werker. Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt de VU het keuzeproces van oudere nierpatiŽnten te verbeteren.

Op dit moment is de VU op zoek naar twee patiŽntonderzoekers, die een bijdrage zullen leveren aan het onderzoek. Het moet gaan om mensen ouder dan 60 die zelf dialyseren of getransplanteerd zijn, zodat zij hun eigen ervaringen kunnen inbrengen in de opzet van de studie. Het gaat dan bijvoorbeeld over meedenken over gespreksonderwerpen voor de interviews, een bijdrage leveren aan de interviews en gespreksgroepen, meedenken bij de analyses en de vertaling hiervan naar de praktijk.

Het onderzoek start deze zomer en loopt waarschijnlijk tot begin 2011.

Gepubliceerd: vrijdag 12-02-2010
Bron: VUmc | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier