'Mediterraan dieet het beste voor dialysepatiŽnt'

Door Jeroen van Setten 

De Grieken geven het goede voorbeeld. Voor dialysepatiŽnten is het mediterrane dieet het beste. Dat menu is de perfecte mix waarmee, ondanks dialyse, de risico's op diabetes, hart- en vaatziekten en ondervoeding zolang mogelijk voor worden gebleven.

DialysepatiŽnten moeten voedsel eten van hoge kwaliteit. Het moet zo vers mogelijk zijn en industrieel verwerkte producten moeten worden vermeden. Dat zei Martin Kuhlmann van de Vivantes Kliniek in Berlijn op een bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Voedingsgeneeskunde.

Tot nu toe raden veel artsen dialysepatiŽnten nog steeds aan het eten van groente en fruit te beperken vanwege het hoge gehalte aan kalium. Ook adviseren ze de inname van eiwit te verminderen vanwege het bijbehorende hoge fosfaatgehalte. Maar dit levert op de lange termijn het risico van ondervoeding met verlies van vet en spiermassa op, aldus Kuhlmann.

Hij beveelt dialysepatiŽnten het mediterrane dieet van harte aan, maar benadrukt dat vooral de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit met de behandelend arts moet worden overlegd in verband met de kaliuminname.

De mediterrane keuken is niet alleen voor mensen met nierschade het ideale dieet. Het helpt bij iedereen tegen hartaanvallen en diabetes. De eetcultuur van de Grieken is heel natuurlijk, het ideale dieet dat hart-en vaatziekten voorkomt. De kans op sterfte door hartaanvallen is op Kreta wel 100 maal lager dan in de rest van Europa.

Gepubliceerd: maandag 16-11-2009
Bron: News.de | Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

    Recente artikelen

    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier


    NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
    Ons Pricaystatement vindt u hier